Русенци в поход по живописните меандри на Русенски Лом

На 5 октомври стотици русенски ученици, студенти и други наши съграждани, участващи в крос-поход„Русенско Поломие‘ 2019“, ще изминат над 11 км от с. Кошов до Ивановските скални църкви – един от обектите на ЮНЕСКО в България.

Като спортно събитие „Русенско Поломие‘ 2019“ е включено в официалния спортен календар и е финансово подкрепено от Община Русе. Разстоянието може да се преодолее с нормално, или с ускорено ходене, или с пробягване, или с комбиниран ритъм на движение или с велосипеди, както групово – от 5 до 25 души, така също семейно - до 4 души и индивидуално.

Тази крос-походна организация има иновативен характер, съчетавайки в себе си различнo по интензивност спортуване сред природата, както и масовостта със спокойното и самостоятелно движение на малки групи, семейства и отделни участници. С това организаторите от Спортно туристическо и природо-защитно дружество „Академик“ заявяват своеобразен русенски патент и  внасят, макар и най-скромен, свой принос в колосалното духовно, материално и културно-историческо наследство, познато като  Русе – град на първите неща.

Под девиза „Следвай идея 908“ с подготовката и предварителната организация на крос-похода, СТПД „Академик“ се стреми да подпомага учениците - лидери и членове на ръководства на ученическите комисии при организиране и при участието им в ръководенето на спортно-туристически прояви, еко-акции и други доброволчески дейности в училищата.   

Инициативата е част от проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“ на СТПД „Академик“, който е подкрепен от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и МОЛ - Русе. Осъществява се в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Дирекция Природен парк Русенски Лом, Сдружение „Вело – Русе“, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“ и спортни магазини „Яко“.

Екипът на проекта създава предпоставки ученици от 7 русенски училища и 3 студентски общности да последват подобаващо примера от 1908 г. на Хелмут Брокс, Васил Кулев, Константин Мазнев, Арман Пришак и Борис Корабов, ученици от русенската мъжка гимназия „Княз Борис“. Известно е, че петимата юноши създават свое дружество, което поставя началото на разрасналия се по-късно Юношески туристически съюз – една уникална общобългарска организация с изключително активна излетна, строителна, издателска, маркировъчна и природозащитна дейност.

За записвания и повече информация за крос-похода, е-mail:[email protected], tel.: 0882 966 369, Fb: СТПД Академик Русе.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен