„Ти си най-добрата си инвестиция!“ - сподели ученичка от Английска езикова гимназия „Гео Милев“

“За да бъдат готови за света, младите хора е хубаво първо да го опознаят - през пътешествия, преживявания, общуване. Да го разбират и да бъдат толерантни и да приемат различията. Да умеят да отсяват всичко онова, което им е полезно, да опознават себе си и своите силни страни.“ - сподели Красимира Николаева на провелата се дискусия за преподаватели,  представители на бизнеса и неправителствения сектор, с фокус върху личностното развитие и реализация на младежите на 21-ви век. Събитието бе част от инициативата „Готови за света“ на Международна награда на херцога на Единбург, състояло се на 30 септември в Русе по Програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“.

В залата на бул. Славянски 20 присъстваха представители на образователни институции в града, които дискутираха кои са ключовите умения, които са необходими на един млад човек, за да се реализира в днешния динамичен и бързо променящ се свят. Сред гостите на събитието бяха Магдалена Миланова, учител в АЕГ „Гео Милев“; Овсана Маркарян, офис мениджър на Мусала Софт и родител; Красимира Николаева - директор на Общински младежки дом и Даниел Петров - ученик и председател на Младежки съвет в Русе.

Основен фокус на дискусията бяха предизвикателствата и добрите практики, с които се срещат бъдещите работодатели и съвременното училище, когато работят с млади и неопитни хора - как младежите са готови за света и каква е ролята на различните заинтересовани страни в този процес. Като такива, представителите на образователния сектор и учениците назоваха недостатъчно интегрираното развиване на универсални умения и знания във формалната образователна система, липсата на състезателен дух и мотивация, липсата на екипност между формалния и неформалния образователен сектор, недоверието и неприемането на нестандартното.


На 29 септември 2019 г. в парк „Алеи Възраждане“, пред Английска езикова гимназия „Гео Милев“ се състоя и Мини фестивал за младежи. В него се включиха ученици и участници в Младежкия съвет на гимназията и представители на училища, които имаха възможност да предизвикат себе си в четири основни области - развиване на умение, физическа активност, доброволческа дейност и приключенско пътуване. С помощта на вдъхновяващата Христина Попова от 500 Маркера младежите участваха в ателие по визуално писане, в което научиха нови и креативни методи за изобразяване на идеи и структуриране на информация.


Заедно с екипа на Наградата те имаха възможност да направят и симулация на методологията на програмата. Всички имаха възможност да участват във вълнуваща физическа активност, организирана в партньорство с Градоред - Маратон „Малката Виена“, която насърчава тяхната наблюдателност и стимулира любопитството им в сферата на градската история и културното наследство. Освен това, имаха възможност да предизвикат себе - разпъвайки четириместна палатка, като работят в екип и си поставят индивидуални задачи в зона „Приключенско пътуване“. Младежите доброволно се включиха в почистването на градинката пред езиковата гимназия. Защо е важно да бъдат активни, какви ползи носи доброволчеството и защо новите умения допринасят за изграждането на увереност, са само част от акцентите, върху които ще се фокусират професионалистите по време на активностите.


Като водеща програма за личностно развитие Международната награда на херцога на Единбург работи над 60 години и помага на младежи в над 130 страни по света да развият своите лични умения и да ги направи по- подготвени за предизвикателствата на света днес.

Преди събитието изпълнителният директор на Международната награда на херцога на Единбург - България Любомира Велчева сподели, че чрез провокиране на младите хора да се включат осъзнато в извънкласни дейности се стимулира интереса им това да се превърне в редовно занимание. „Създаването на добри навици, постоянство и лични цели е от ключово значение за израстването на всяка една личност“, посочи изпълнителният директор на Наградата, допълвайки, че от организацията вярват, че чрез „Готови за света“ ще успеят да демонстрират на младежите как с малки стъпки могат да постигнат големи промени.

В края на дискусията една от ученичките сподели своя идея да организират подобна дискусия, в която да бъдат поканени различните заинтересовани страни, за да дискутират и заедно да планират едно по-добро съжителство и развитие. Даниел Петров пък сподели, че това е едно от най-интересните събития, на които е присъствал, в което не само е взел участие, а и е бил изслушван от възрастните.


Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепа и доверието на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“, които дадоха възможност на младите хора, както и преподаватели, педагози и представители на бизнеса да се запознаят с ключовите умения на 21-ви век и да вземат участие в диалогът между учители-работодатели-младежи, с цел създаването на ползотворни връзки помежду и развиването на младите хора като способни личности.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов