Археолози от Германия приключиха поредните разкопки край Новград

Те се извършват по съвместен проект между БАН и университета в германския град Тюбинген

Пет седмици продължиха разкопките в района на село Новград. Те се извършват по съвместен проект между БАН и университета в германския град Тюбинген. Дейностите се реализират с изключителната подкрепа и съдействие на общинската администрация в Ценово. Немските археолози за пети път работят в района като привличат с временна заетост и представители на местното население. По думите на специалистите успешно са приключени и две теренни обхождания. „Тази година основните проучвания бяха съсредоточени в местността „Ярлов трап“ в близост до Новград. Изследвахме крепостна стена в долния участък на Дунав. Предстои период на обработка на откритите материали“, уточни д-р Свен Конрад, един от ръководителите на екипа. По време на разкопките са открити ценни експонати от различни исторически епохи. „Намерихме вещи от периода на късния неолит /5 в. преди Христа/, от тракийската епоха, от ранното Средновековие. Повечето от находките са керамика. Особено ценни са двата върха на стрели от ранното Средновековие и бронзов капак с изображение на човешка фигура“, допълни немският археолог.

Все още не се знае дали разкопките ще продължат през следващата година, защото трябва да се одобри продължението на проекта, финансиран от немско изследователско дружество. Със сигурност вече се знае, че някои от находките – малко бронзово ножче и парчета от керамиката ще бъдат изложени в залите на Русенския исторически музей. Има идея част от находките да бъдат експонирани в музейната експозиция в Новград. По принцип всички открити експонати влизат във фонда на Русенския музей като всеки един детайл ще бъде обработен и описан.

"Проучванията, които са по интердисциплинарна методика, ще бъдат систематизирани и публикувани. Ще предадем всичко, което сме открили на Русенския музей. Надявам се, че ще продължим проучванията в района на Таш баир в близост до Новград още през следващата пролет, защото историческите пластове около късноантичната крепост Ятрус носят много богата информация за миналото на района. Така ще се оформи и цялостна представа за устройството на населените места преди векове“, уточни проф. д-р Райко Краус от университета в Тюбинген.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов