Играем, учим, печелим – Европейски ден на спорта в Гимназията по туризъм

Мисия

29-09-2019, 16:00

Снимка:

ПГ по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учениците от еко клуб „Силивряк“ издириха позабравени рецепти от българската национална кухня

ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ избра „Играем, учим, печелим“ за име на тазгодишния ден на спорта. В различните дейности се включиха учениците от всички паралелки.

Цяла седмица се играеха "Забравените игри - игрите на мама, татко, баба и дядо/. Учителите по физическо възпитание и спорт, Георги Димитров и Андрей Аврамчев, бяха рефери на „Пехливанска борба“, „Чилик“, „Крадене на мома“, „Познай либето си“, „Прескочи кобила“, „Намери си мястото“, „Хвърлена кърпа“. За победителите имаше награди, а за победените – усмивки. В слънчевия петъчен ден през голямото междучасие всички се хванаха на хорото.

Учениците от еко клуб „Силивряк“ издириха позабравени рецепти от българската национална кухня – „Бурания от лапад“, „Агнешка яхния – камапа“, „Лук, печен в пепел“, „Кувурма“, „Боб с чесън и яйце“, „Халва; момина чорба“, „Мързелива баница“, „Сладкиш от царевично брашно“, „Тиква с лук“, „Млечаница“, „Домашен катък или наливно сирене“, „Баница с ориз и сирене“. Рецептите, заедно с  мисли на велики личности за храната,  достигнаха до гости и жители на старата столица чрез флаерите, които усмихнатите момичета подаряваха. Ръководител на еко клуба е Албена Иванова -  учител по биология и здравно образование

В часовете по информационни технологии, под ръководството на учителите Анелия Стайкова и Евгения Бърдарова, учениците подреждаха тематични електронни пъзели  - „Пирамида на здравословното хранене“,  „Качественото образование“, „Борба с климатичните промени“ и „Целите за устойчиво развитие“.

Те бяха разработени от учебната компания Boyar dreams с ръководител инж. Славка Проданова.

По този начин се осмисли и заглавието на дейностите - в играта всеки влиза по желание, учи правила и печели, ако не награда, то усмивки и приятели  винаги.

През целия ден, във всеки час по физическо възпитание и спорт и в часовете на класа ще бъдат играни "Забравените игри" /игрите на мама, татко, баба и дядо/, за да могат да участват всички паралелки в училище - 21. В голямото междучасие и на двете смени ще се играят български хора. През целия ден на плазмата в централното фоайе на училището ще бъде представяна пирамидата на здравословното хранене. Ще бъдат раздавани флаери с традиционни рецепти от Българската национала кухня за здравословното хранене. Същите флаери ще бъдат раздавани и в заведенията за хранене и развлечения и хотелите, в които учениците са на производствена практика, както и по главната улица на града. По този начин се осмисля и заглавието на дейността ни - в играта всеки влиза по желание, учи правила и печели, ако не награда, то усмивки и приятели - винаги. Играем и спортуваме, учим се на здравословно хранене и печелим - здравословен начин на живот. През целия ден ще се проведе кампанията "Капачките усмихват" чрез "Говорещи" кошчета /продукт на учебната компания в училище/. В часовете по информационни технологии и информатика ще се подреждат електронните пъзели за целите за устойчиво развитие; борба с климатичните промени; качествено образование и пирамида на здравословното хранене.

Учениците на Гимназията по туризъм играят и спортуват, учат се и учат на здравословно хранене, и печелят - здравословен начин на живот.

 

Проектът "Европейски ден на спорта в училище"  се  провежда с подкрепата на Генералната дирекция “Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия чрез програмата Еразъм+, както и с подкрепата на Световната Здравна организация.

В България инициативата се координира от сдружение BG Бъди активен и се провежда от 2014. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Тази година специалните теми за допълнителни спортни игри в училищата са здравословното хранене и опазването на околната среда. Всяко училище само избира  и организира конкретните занимания за децата и спортовете, които ще бъдат представени.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)