Паметници на св. Патриарх Евтимий Търновски и Св. Киприан бяха открити в Плиска

Областният управител Галин Григоров отправи поздравления към скулпторите

Областният управител на област Русе Галин Григоров отправи поздравления към скулпторите професор Борис Гондов и доцент Александър Миронов по случай откриването на паметниците на Св. Патриарх Евтимий Търновски и Св. Киприан Митрополит на цяла Русия, българин от Търново в комплекса „Двор на кирилицата“, намиращ се в старата столица Плиска.

Във връчения поздравителен адрес от негово име се казва:

„…Трябва да имаме особена нагласа и познания, за да усетим духа на това сакрално място, изправяйки се пред героичното ни и славно минало! Въпросът, който днес трябва да ни вълнува, е дали успяваме да отговорим подобаващо на завета на нашите деди и наистина да поставим на преден план националния интерес, а не поклонничеството пред чужди ценности!...

Използвайки повода, бих желал да изразя изключителното си уважение към Вас за дръзновението, желанието и енергията за развитието на българската култура както в пределите на страната, така и извън тях!...“

Тържествената церемония се състоя вчера, а по време на нея професор Пламен Павлов, който преряза лентата на паметника на Св. Евтимий, чийто автор е професор Борис Гондов, представи множество интересни факти от живота на двете духовно свързани личности.

Бюстът на Св. Киприан, с автор доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов, бе открит от генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов