Очакват се законови промени, които ще доведат до удължаване срока за групов лов

В Пленарна зала на Община Русе по покана на областния управител Галин Григоров се проведе работна среща относно предприетите мерки срещу болестта Африканска чума по свинете.

От срещата, в която участва и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, стана ясно, че се предвиждат законови промени, които ще удължат периода за групов лов на дива свиня. Той обяви, че в Парламента е внесено предложение за промени в чл. 54 от Закона за лова и опазване на дивеча, с което ще се даде възможност министърът на земеделието и храните да определи по-дълъг срок за групов лов на дива свиня на гонка и по този начин той да продължи до месец март. „Очаква се промените да бъдат разгледани от Народното събрани още в началото на септември“, заяви Добрев. Също така той призова ловците стриктно да спазват въведените до момента мерки през следващия месец. „Това са европейски ветеринарни разпоредби и предстоящия одит от Европа ще оцени доколко ефективно ги изпълняваме“, каза още заместник-министърът.

В днешната среща участваха и заместник областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев, заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Цветко Александров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов, както и директорът на Северноцентрално държавно предприятие инж. Цветелин Миланов, а също и представители на ловни сдружения и събирачи на трюфели от Североизточна България.

От своя страна д-р Цветко Александров обяви, че в момента са засегнати 7 свинекомплекса, умъртвени са близо 131 000 животни, а директните загуби от обезщетения достигат 40 млн. лв.

Що се касае до огнищата на заболяването по домашни прасета, то техният брой за страната към момента е 33, а случаите по диви свине са общо 52.

Не по-малко внимание трябва да се отдели и на изпълнението на плана за отстрел на дива свиня, който е за 81 000 животни от общо над 97 000, като така ще се намалят рисковете от разпространението на заразата според инж. Маринов. „Заболяването засяга цели отрасли и се превръща в икономическа болест – отразява се на дърводобива, свиневъдството и лова, затова е необходимо през следващия месец да бъдем стриктни и да спазваме въведените мерки“, допълни заместник-министърът.

Представители на ловните сдружения „ Филип Тотю“ – Русе и „Сокол“ – Бяла връчиха декларация, в която настояват да бъдат допуснати до ловните полета и да се отменят забраните за групов лов до 11 септември тази година. В противен случай след тази дата ще излязат на национален протест.

Цветозар Мичевски, който е собственик на една от най-големите фирми за изкупуване и изнасяне на трюфели, заяви по време на срещата, че берачите на трюфели подкрепят въведените ограничения и са готови да спазват дори  допълнителни мерки за биосигурност с цел да гарантират неразпространението на болестта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов