В Русе обсъдиха усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Валентин Колев и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше представена информация за актуалната епизоотична обстановка като беше посочено, че в община Бяла освен огнището в село Пет кладенци, потвърдено на 16-ти юли, от Агенцията по безопасност на храните са потвърдили случаи на заразата в лични стопанства в град Бяла, където се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение (3 км. предпазна и 10 км. надзорна) в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Съгласно всички нормативни изисквания от днес започва и умъртвяването по хуманен начин на отглежданите прасета в свинекомплекса в Голямо Враново. Що се касае до свинекомплексите в Николово и Бръшлен, то процеса по евтаназия се очаква да приключи в началото на идната седмица.

Към момента пробите за африканска чума от прасетата в комплекса в Юделник са отрицателни. Вчера отново са взети такива, като до края на днешния ден се очаква да излязат новите резултати.

Във връзка с информацията, че екарисажът в Шумен започва работа, то беше коментирано, че към момента не се предвижда неговото използване за справяне със ситуацията в Русенско.

Припомняме, че заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а областният управител е в постоянен контакт с всички отговорни институции.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов