Народното събрание забрани пушенето на наргиле за лица до 18 г.

С промените в закона за здравето се затяга и контролът за спазване на забраната за пушене на закрито

Народното събрание забрани пушенето на наргиле за лица до 18 г. Въпреки, че на първо четене парламентът подкрепи налагането на тотална забрана за пушене на т.н. „водни лули“ на закрито, днес д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия обясни, че след запитване до Европейската комисия (ЕК) е станало ясно, че към предложението няма нотификация от Брюксел по директивата за тютюна и ако се приеме абсолютната забрана на пушенето на наргиле, от ЕК се съмняват, че няма да успеем да приложим ефективен контрол за прилагането ѝ на територията на страната, предаде tribune.bg

По думите на д-р Дариткова, ако все пак парламентът забрани наргилетата на закрито за всички, минималната глоба за България за липса на нотификация ще е 839 000 евро. Тя допълни, че липсва и широко обществено обсъждане за промяната.

Заместник-председателят на правната комисия Християн Митрев от НФСБ предложи промените в Закона за здравето да се гласуват под условие, че ще влязат в сила 3 дни след нотификация от ЕК. Борис Ячев от НФСБ пък заподозря саботаж на промените от страна на ГЕРБ.

„Али Баба и 40-те разбойници забогатяват за сметка на българския гражданин“, коментира отказа от тотална забрана на наргилетата и Валери Симеонов, лидер на НФСБ.

„Ние приехме забрана за пушене на наргиле за деца до 18 г. Друго ограничение не се въвежда. Наложи се да въведем забрана само за деца, опитах се да им обясня, защото процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки относно тютюневите изделия изисква съгласно Договора за функциониране на Европейския съюз процедура по нотификация, съгласно директивата за тютюна“, припомни д-р Даниела Дариткова.

Така народните представители решиха наргилетата на закрито да останат за лица над 18 г. със 127 гласа „за“, 19 – „против“ и 7 – „въздържали се“.

С промените в закона за здравето се затяга и контролът за спазване на забраната за пушене на закрито. Който допусне в управляван от него обект това, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., ако е физическо лице, с имуществена санкция от 1000 до 1500 лв. за едноличен търговец или с имуществена санкция от 3000 до 5 000 лв., ако е юридическо лице.

При повторно нарушение размерът на глобата е от 500 до 1000 лв. - за физическо лице, а размерът на имуществената санкция ще е от 1500 до 3000 лв. за едноличен търговец и от 5 000 до 10 000лв. – за юридическо лице.

Парламентът разшири и кръга на органите, които могат да участват в проверките за пушене на обществени места. Освен държавните здравни инспектори от регионалните здравни инспекции към контролните органи се включват и контролните органи на Инспекцията по труда, контролните органи на областните дирекции по безопасност на храните, органи на полицията и определени лица от кметовете на общините.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов