Деца от Русе учат как да живеят здравословно

Сдружение с нестопанска цел „Диалог 2017“ кани деца от 5 до 7 клас от град Русе на безплатен мотивационен семинар за деца и младежи, които искат да тръгнат по пътя на здравословното живеене. Той ще се проведе в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ за периода от 15 до 18 юли 2019 г. Инициативата е в рамките на проект "Как да бъда як", реализиран по програма "Знание и растеж", осъществявана от Фондация "Русе- град на свободния дух", с подкрепата на Фондация "Еконт"

През първите дни предстои среща с менторите, автори на комикса "Как да бъда як", Мишо и Бобо. След това - работа с млади лекари и детски психолог. Крайните цели на проекта са информирано и здравословно да се научим да живеем, да харесваме себе си, да придобием увереност, че всеки един човек е уникална вселена, която крие непознати чудеса.  Проектът обхваща 40 деца, а записването е на телефони 0887199195 и 0888411776.

ПРОГРАМА НА ПРОЕКТА С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ

НА РБ „Л. КАРАВЕЛОВ“

Ден първи: Философия на проекта „Как да бъда ЯК“

Ментори: Мишо и Бобо

Координатор: Гергана Кръстева Сдружение „Диалог 2017“

Място: РБ “Л. Каравелов“

Време: 9-12.00 часа Децата се запознават с книжката, с телевизионните изяви и проекта на младежите Мишо и Бобо.

Тема първа: Какво е да си ЯК? Ето как ние го постигнахме.

Тема втора: Защо комикс? Изкуството на комикса като бърза комуникация с тийнейджърите.

Ден втори: Здравословно хранене и спорт

Ментори: Мишо и Бобо

Координатор: Гергана Кръстева

Сдружение „Диалог2017“

Място: Фитнес център, ул. „Славянска“, Еконт,

РБ „Л. Каравелов“

Време: 9-12.00

Ден трети: Моето тяло говори

Ментори: д-р Даяна Кръстева и Камелия Кръстева

Координатор: Гергана Кръстева

Сдружение „Диалог2017“

Място: РБ "Л. Каравелов"

Време: 9-10.30 Тема първа: Как моето тяло реагира на живота, който водя и какво знаем за денталното здраве.

10.30 - 12.00 Тема втора: Защо е важна устната хигиена и как правилно да се грижим за зъбите си?

Ден четвърти: И духът ми е важен. Как да си повярвам, че съм уникален.

Ментор: Теодора Герганова, детски психолог

Място: РБ "Л. Каравелов"

Време: 9-12.00 Участниците се разделят на малки групи и работят в тренингите с психолога с интерактивни методи

Тема първа: Как да бъда ЯК, кой съм аз и достатъчно добър ли съм, когато съм себе си / семинар за мотивация и техники за личностно утвърждаване/

Тема втора: Как родителите и приятелите ми да разберат какъв съм / ролеви игри, семинар с родители и деца/

Закриване на проекта. Презентация на личен седмичен здравословен режим, направен от отбори на участниците.

Mихаил Баленкове юрист по образование и професия. Завършил е курс „Level 3 in Personal Training“ във Великобритания. Работи в света на гражданското и търговското право, както и като персонален треньор за „Live to Lift“ през част от свободното си време. Създател е на българската марка „Wear History“, произвеждаща облекла, посветени на България и българската история. Работил е в НПО сферата като управител на сдружение с нестопанска цел и е разработвал и участвал в множество общественополезни проекти, голяма част от които свързани с детска социална и физическа проактивност. Любими интереси, на които винаги се опитва да отдели време (когато има свободно такова) са: спорт за Здраве!, бойни спортове, както и измислянето на нови и интересни неща, които да носят полза на обществото и на него самия. Съавтор е на комикса “Как да бъда як”, около интереса към който участва в различни телевизионни предавания в националния ефир.

Обича да яде... много вкусна храна и много, много сладки неща!

Богдан Василев, по-познат сред хората като Бобо, по образование е дипломиран кинезитерапевт. От 8 години се подвизава във фитнес средите като обикновен МУТАНТ, а от 5 – и като персонален треньор в екипа на „Live To Lift“. Занимавал се е професионално с баскетбол, а между дрyгото и с какви ли не спортове. Много обича забавлението и смята, че то може да се комбинира с всеки от здравословните навици, на които учи хората – а именно – хранене, движение, почивка. Харесва му да е заобиколен от съмишленици, особено от такива, които споделят страстта му за нови знания и умения. Все още се опитва да се откаже от навика да яде по една тава торта за десерт. Обича да пътува и да опознава нагласите и традициите на различните култури. В момента Бобо работи като RVD професионалист и се грижи за успешното излитане, координиране и приземяване на самолетите над българското въздушно пространство. Съавтор е на комикса “Как да бъда як”, около интереса към който участва в различни телевизионни предавания в националния ефир.

Пламена Пеевае художник на комиксовите илюстрации е завършила „Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в град Пловдив, а понастоящем е студент в Национална художествена академия в София, специалност „Живопис“, в ателието на проф. Божидар Бояджиев. Определя портретната живопис като своя слабост, а работата по проекта „Как да бъда ЯК“ я кара с приятна изненада да преоткрие себе си и своя стил в комиксовите илюстрации.

Д-р Даяна Кръстева, лекар по дентална медицина. Завършва висшето си образование с отличен (9.83/10) в румънската столица Букурещ. По един от държавните си изпити пише дипломна работа вдъхновена от интереса й към детската стоматология на тема „Кариеси в ранна детска възраст”, която защитава с отличие, а по-късно по заслуги бива презентирана на XXII-рия интернационален конгрес на UNAS ( Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice национален съюз на стоматологичните асоциации в Румъния).

Освен отличен студент през студентските си години се занимава с активна извънуниверситетска дейност, посветена на обществото, в частност деца и на придобиване на интернационален опит. Носител на два сертификата iTOP – introductory и advanced level, към програмата iTOP (Individually Trained Oral Propylaxis) на EDSA (European Association of Dental Students - eвропейската асоциация на студентите по дентална медицина). Програмата е основана и водена от Jiri Sedelmayer, базирана на професионалното обучение и мотивация за правилна устна хигиена.

Участва по местни (Румъния) програми за обмен на опит – в Яш, Румъния към университета по медицина “Grigore T. Popa” , а в Истанбул, към университета по медицина „ İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi” по интернационален проект, организиран от IADS (International Association of Dental Students), взема участие в лятно училище, където обменя практичен и теоритичен опит със свои колеги от над 10 държави.

Към IDSS участва по програма за млади стоматолози - доброволци в Индонезия, където работи предимно с деца по програма за обучение и подобряване устните хигиенни навици у местните.

В момента продължава обучението и развитието си в румънската столица като специализант по протетична дентална медицина, докато в същото време работи по свой проект свързан с оралното здраве на българските деца – ученици в детски градини и училища. Мечтае един ден да се върне у нас и паралелно с професията си да продължава да работи по проекти свързани с работа с деца.

 

Камелия Кръстевае студент по дентална медицина IV-ти курс. Завършва немската гимназия “Frierdich Schiller” – в град Русе с диплома за владеене на немски език DSD II – ниво С1.

Млад и амбициозен човек със страст към чуждите езици и предизвикателства, избира да продължи висше образование в сферата на медицината в Букурещ, Румъния.

Обича да пътува с образователна цел, да обменя опит и познания със свои колеги по света.

Споделя интересите на д-р Даяна Кръстева в областта на оралната профилактика и превенция. Притежава сертификати iTOP – introductory и advanced level, към програмата iTOP (Individually Trained Oral Propylaxis) базирана на професионалното обучение и мотивация за правилна устна хигиена към EDSA (European Association of Dental Students), състояла се в Чехия и Португалия, 2016 година. Доброволец по университетски проекти към катедрата по „Превенция и орално здраве”, които имат за цел обучение на децата на правилна техника на миене и грижа за зъбите в румънските държавни и частни училища. Взема участие на интернационалния обмен на студенти и млади стоматолози към IADS (International Association of Dental Students) в Истанбул, Турция.

С изразена страст към работата с деца и завиден подход към малките пациенти, мечтае след дипломиране да специализира педодонтия ( детска стоматология).

Теодора Герганова, детски психолог. Тя ще разгледа две теми, свързани със самочувствието на децата и младежите чрез игрови и ролеви модели.

Теодора Герганова е детски психолог със сериозен опит и висока квалификация за социална работа с родители и деца с увреждания; деца с девиантно и делинквентно поведение, извършители на противообществени прояви; подпомага семейства в развиване на алтернативни форми на грижа; специалист е по правата на детето и може да ви помогне дори просто да намерите диалог с детето си в неговата трудна възраст. Реализирана професионално в управленски постове, Теодора стана част от „Диалог“ само защото има огромната потребност да бъде още по- полезна на дечицата в нашия град. Два пъти годишно Теодора прави семинари с родители в Образователен цнтър "Диалог".

Многобройните й квалификации я правят много полезен помощник на деца и родители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов