ФТС „Зора“ се завърнаха от III-ти Международен фестивал „Настрадин Ходжа“ в Турция

ФТС „Зора“ към Общински Младежки Дом - Русе се върнаха от гр. Сиврихисар, област Ескишехир - Турция на 02.07.2019 г., където участваха в III-ти Международен Фестивал „Настрадин Ходжа“, организиран от управата на гр. Сиврихисар под егидата на CIOFF.      Участие взеха и състави от държавите Полша, Словакия, Турция, Кипър, Чили, Босна и Херцеговина. Фестивалната програма беше наситена с множество участияи беше открита от министъра на културата на Турция.     Участниците имаха възможността да посетят родния град и къщата на Настрадин Ходжа, да изнесат кратка програма пред местното население и кмета на града. Танцьорите бяха на прием в кметството на Сиврихисар и на валията на Ескишехир, където изнесоха кратка програма, след което следваше дефиле. Фестивалните дни бяха отразени от няколко национални телевизии.

Част от програмата бяха между културните вечери, в които всяка държава-участник във фестивала имаше възможност да представи родината си чрез танц, музика, национална кухня и история. ФТС „Зора“ представи съвместно със състава от Полша предсватбена подготовка като обичай е почерпиха с традиционни ястия, сред които питка, шопска салата и сладко от рози.

След завършването на вечерта следваше награждаване на участниците от кметството на Сиврихисар с поименни сертификати за участието във фестивала. Танцьорите от „Зора“ имаха възможност заедно с останалите участници да научат и участват в турски танц като част от флашмоб, част от който беше и кратко участие на местна народна музика с българска хореография. ФТС „ЗОРА“ беше сред най-атрактивните и представи танци от различни области на страната с разнообразни костюми, като беше високо оценена от организаторите на фестивала.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)