Специални гости и разнообразие от събития и тази година на Русенски карнавал 2019

В Заседателната зала на Община Русе се проведе пресконференция по повод провеждането на Русенски карнавал 2019. На събитието присъстваха зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост в Община Русе Даниела Шилкова, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов.

Програмата за тазгодишното издание ще бъде наситена с разнообразие от събития, като до момента участие са заявили 55 състава и близо 1 200 души. Няколко дни преди Карнавала, на площад „Свобода“ пред Съдебната палата, младежи отседем страни -Испания, Португалия, Гърция, Италия, Тунис, Египет и Азербайджанще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи в от 19-ти до 21-ви юни в часовете от 10:30 ч. до 14:00 ч. и от 17:30 ч. до 20:00 ч.Доброволците са в града по проект на Сдружение „Вдъхновение“, който се реализира в партньорство с Младежки дом - Русе и с подкрепата на Община Русе по  програма „Еразъм+“. Четвъртък и петък (20-ти и 21-ви юни)млади творци с ръководител - художникът Валентин Георгиев, ще разположат ателиетата си пред Доходното здание, а от 18 часа на същото място, млади изявени спортисти от с ръководител Любомир Ковачев ще представят вълнуващи акробатични анимации.

В петък вечерта (21-ви юни), от 20 часа, на сцената пред Съдебната палата, феновете на джаза, джаз-рока и фънк музиката ще се насладят на концерт на RUSSE JAZZ SYNDICATE.

Пъстрото събитие ще бъде съпътствано от Международния фестивал на живите статуи от 20 до 23 юни включително.В четиридневната програма ще се включат 24 актьори от румънския театър „Маска“, Букурещ, които ще представят новия си проект „Историята на танца“ чрез 12 мини спектакъла. Във фестивала участват и 10 артисти от Португалия, Украйна, Франция и България, обединени в международния проект „Living Statues Project“. Те ще представят спектакъла „Аз, ти и другите“ - композиция от живи статуи с много силен визуален ефект, които разиграват ситуации от ежедневието. Фестивалът ще бъде закрит със средновековния огнен спектакъл „Пробуждане“ на уличните артисти от българското огнено трио „Палячи“. В два от дните - на 20 и 23 юни, фестивалът ще бъде на площад „Свобода“, а на 21 и 22 юни - на площад „Батенберг“, пред сградата на Регионалния исторически музей - от 20:30 ч.

В празничния съботен ден (22-ри юни), от 18 часа, насцената пред Съда, една от най-обичаните български изпълнителки Тони Димитроваще зарадва публиката с концерт. След това, по традиция, ключа на града ще получат Царят и Царицата на карнавала, а втората изненада от концертната програма е специалното участие на Криско, който ще се погрижи за доброто настроение на присъстващите. До мястото на откриването ще се отправят общо четири лъча, тръгващи от няколко точки в 18:30 ч. – Историческия музей,Гимназията по дървообработване, Общината, Операта. На площад „Свобода“ ще бъдат разположени още три сцени: пред Доходното здание с участието на 220 деца от русенските детски градини;фолклорна сцена пред Общината, чиято програма ще завърши с голямо хоро, както и сцена пред Паметника на свободата, която е предвидена за свободна изява на желаещите.

Вечерта от 22 ч. ще има вълнуващо огнено шоу и интересна заря, с изпълненията на FIRETER, които ще представят атрактивен спектакъл, включващ в себе си уличен театър, музика, танц

През годините Русенският карнавал се е превърнал в традиция за свобода на изявата, чрез всички форми на уличните изяви – шествия, танци, игри, състезания.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов