Дискутираха добрите практики в пчеларството от Русенския регион

Съвместната българо-румънска земеделска работна група под председателството на заместник-председателя на Окръжен съвет Гюргево Лучиан Корозел проведе редовно заседание, като то се състоя в Заседателната зала на Община Две могили.

От българска страна срещата беше водена от заместник областния управител на област Русе и заместник-председател на групата Свилен Иванов.

В приветствието си той отбеляза, че е радостен, че за втори път в рамките на няколко месеца заседанието се провежда на територията на община Две могили.

Акцент по време на заседанието беше поставен върху механизацията в производството на пчелни продукти, както и производството на пчелни майки.

В края на събитието се състоя и практическа част, която включваше посещение на пчеларска ферма „Петрови“, намираща се в село Бъзовец. Тя е основана през 1996 г., като в началото са закупени едва два кошера с цел любителско отглеждане, но през 2009 г. хобито се превръща в професия и днес кошерите са вече около 700. Необходимо е да се отбележи, че това става възможно благодарение на осигуреното финансиране от Програмата за развитие на селските райони. От 2012 г. фирмата е член и на Националната развъдна асоциация по пчеларство, а също така са регистрирани и за производство на пчелни майки и рояци. В притежаваните пчелини семейство Петрови отглеждат българска медоносна пчела „Апис мелифера родопика“. Видовете мед, добивани в пчеларската ферма са от рапица, акация, липа, слънчоглед, резене и букет. Самото вадене на мед е механизирано като се използва пчелогонка, а след това медът се центрофугира с поточна линия.

Фермата работи годишно с около 400 – 500 отделения за производство на майки и се произвеждат около 2500 майки за сезон. Кошерите са оборудвани с дъна за добив на пчелен пръшец, а произведената продукция се изсушава в сушилня, съгласно стандартите и изискванията на пазара.

Друг продукт, добиван във фермата, е мед в пита, а всяка рамка се подбира и окачествява, като се следи да не е надградена, да не е хлътнала, да не е имало пило в нея, както и да е напълно запечатана.

През изминалата година пчеларската ферма е участвала и на изложение в Берлин, където е постигната сериозен успех. Участието им е било подкрепено от Министерството на земеделието и храните. Настоящата визия на фирмата е стъпване и на арабския пазар.

Заседанието се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Община Две могили, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ с изпълнителен директор Лили Ганчева, както и пчеларска фирма „Петрови“. По традиция имаше широко представителство на институции в сектора на земеделието и пчелари от Русенския и Гюргевския регион.

В днешното заседание за пореден път гости бяха областният управител на област Силистра Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов, а домакин на събитието беше заместник-кметът на Община Две могили Георги Великов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов