50 години детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“

На 8 юни, събота от 18 ч. в голямата зала на Доходното здание, ДЮФА „Зорница“ при  Общинския детски център за култура и изкуство - Русе ще отбележи своя 50-годишен юбилей.

Създаден е през далечната 1969 г. към „Профсъюзния дом на културата“, а от 1995 г. преминава в структурата на „Общинския детски център“.

В репертоара има танци от всички етнографски области на България, а също така пресъздава и различни обичаи като Лазаруване, Коледуване, Гергьовден и др.

През годините „Зорница“ е лауреат на редица републикански фестивали с званието „Представителен“. Три пъти е завоювал приза „Златната гъдулка“. Концертите у нас и в чужбина са над 3 000, като танцьорите, певците и оркестърът са получавали аплодисментите на публиката в Полша, Чехия, Словакия, Русия, Германия, Италия, Корея, Македония, Турция и мн. др.

На юбилейния концерт, освен настоящите участници ще се включат и ветерани на ансамбъл „Зорница“.

В двете части на концерта, под надслов „Дърво се вие, дорде е младо“, ще бъдат показани емблематични танци на детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ под ръководството на главния художествен ръководител г-жа Милка Железарова, г-жа Милена Михова и г-н Добрин Райчев, диригента на битовия хор г-жа Светлана Недкова и ръководителя на оркестъра г-н Цончо Дочев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)