Проведе се шестата поред ЕРАЗЪМ седмица, организирана от Русенския университет

В периода 13-17 май 2019 г. в Русенския университет се проведе шестата поред Еразъм седмица.

Официален старт на събитието беше даден на 13 май, понеделник, с началото на 21-вите Празници на науката и IV-тото Иновативно младежко експо.

Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев приветства гостите с „Добре дошли!" в Русенския университет, град Русе и България. Той изрази своето удовлетворение от факта, че с всяка изминала година интересът към международната седмица, организирана от нашата Алма Матер, расте. На нейното шесто издание гостите бяха 26 от партньорски университети от 10 страни: Армения, Виетнам, Германия, Грузия, Испания, Китай, Полша, Румъния, Турция и Франция.

Първият ден от програмата включваше участие в дискусионния форум „Диалози за образованието".  Целта на събитието беше, след провеждане на дискусии по групи в няколко рунда, да се очертае основната посока за промяна в образованието в близко бъдеще в четири основни области – развитие на иновативно образование, хармонизиране на политики за образование на национално и европейско ниво; изграждане на знания, умения и нагласи у обучаваните, съотносими с пазара на труда; университетски мрежи.

Шестата Еразъм седмица премина под надслова „Добавената стойност на програма Еразъм + за обмена на иновативни практики за обучение и изследвания". В два от дните гостите, заедно с Еразъм координаторите от Русенския университет, обсъждаха иновативни методи и практики в уъркшоп „Иновативни практики за обучение и изследвания". В програмата беше включено и представяне на партньорските университети, както и споделяне на мнения и  опит по въпроси на образованието от взаимен интерес.

Културната програма, подготвена за гостите на Еразъм седмицата също беше богата. Тя включваше разходка до забележителностите на град Русе, опознавателна вечеря, екскурзия до старата столица на България – Велико Търново. Сертификатите за участие бяха връчени по време на интеркултурен обяд, който включваше традиционна българска кухня, подготвена от домакините и традиционни специалитети за държавите на гостите-участници. Културните клубове на Русенския университет бяха подготвили музикални и танцови поздрави. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов