Монголска традиционна медицина беше представена за първи път в България в Русенския университет

На пресконференция в Русенския университет на 10 май, (петък), за първи път в България беше представена монголска традиционна медицина. Лекари от Монголия са на двумесечно обучение във факултет „Обществено здраве и здравни грижи" и обмяна на опит със специалисти от  Лечебни заведения „Медика". Посещението им в България е част от сътрудничеството между трите институции, целящо подобряване на качеството на здравеопазването и образованието в България и Монголия. Тристранният договор, подписан между Русенски университет „Ангел Кънчев", Лечебни заведения „Медика" и Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba", предвижда практики на медицинските специалисти, по време на които те не само ще учат, но и ще предават своя опит и знания на чуждестранните си колеги.

Доц. д-р Сайнбуян Нацагдорж д.м. и д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен са лекари в Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор. Медицинският комплекс „Manba Datsan", от който е част и университетът, се състои от четири звена – болница, манастир, фармацевтична фабрика и университетски корпус.

Двете лекарки се срещнаха с ректора на университета чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, академичното ръководство, ръководството на факултет „Обществено здраве и здравни грижи" и научиха повече за университета и възможностите, които той предлага за обучение и практика на своите възпитаници. На срещата присъстваха и д-р Камен Милков – почетен консул на Монголия в България, доц. д-р Кирил Панайотов – управител на лечебни заведения „Медика" и Алис Муртезова – административен директор на лечебни заведения „Медика".

Традиционната монголска медицина съществува повече от 3000 години и е акумулирала знания, започващи от физиологията на тялото и стигащи до дълбините на съзнанието. Както във всяка източна медицина, и в монголската също се използват методи като лечение с билки, масажи и акупунктура.

На пресконференцията бяха демонстрирани терапии на главоболие и стомашни болки.

По време на престоя си в България лекарите по монголска традиционна медицина ще  извършват консултации съвместно с лекари  от „Медика" след предварително записване на тел. 0886 003 630.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов