След Великден правят първи копки за участъкa от AM "Хемус" между Ловеч - Плевен и "Боаза"

Зам.-министър Нанков уточни, че участъкът Ловеч – Плевен е тежък

За магистрала "Хемус" сме готови с две първи копки да стартираме в участъка между Ловеч – Плевен и пътен възел “Боаза”, т.е. пътният възел към Тетевен. Готови сме, сигурно ще ги направим след Великден. Предстои с премиера да се уточни кога. Това заяви при посещението си във Варна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, предаде Радио „Фокус“ – Варна. По думите му ще започне работа по около 5, до 6 километра.

"Частично ще се вадят строителните разрешения, защото темата с отчуждаванията е една от тежките в строителния процес. Но пък не можем да си позволим да нарушим гражданския интерес. Промени в нормативната база ще спестят минимум година в процедури по отношение на отчуждителните процедури за национални обекти, каквато е магистрала “Хемус”", каза още зам.-министър Нанков.

Той припомни, че миналата година е осигурено финансиране за целия участък от магистралата от 136 километра – от Велико Търново. Стойността е 1.35 млрд. лева с ДДС, като в сумата е включено и проектирането на участъка от Ловеч - Плевен до Велико Търново. Средствата ще бъдат инвестирани само и единствено в строителството на автомагистралата. Очаква се отсечката от Ловеч до Плевен да приключи до средата на 2021 година. До 2022 година трябва да е готов и участъкът до Велико Търново.

Зам.-министър Нанков уточни, че участъкът Ловеч – Плевен е тежък. "Там имаме и няколко премоствания, три тунелни съоръжения. Ако трябва да сме честни при средна цена на километър в Сърбия от около 5 млн. евро, а в Македония от около 4.5 млн. лв., у нас досега сме строили магистрали на 3 млн. лева и сме се хвалили. Това е безумно, според мен за най-ниската цена на километър на автомагистрала в България. И после се пита защо качеството е подобно. Така че не трябва да се хвалим с най-ниска цена, а с качество и устойчивост на магистралите и максимално бързото им процедиране във времето”, коментира още Николай Нанков. 

Той допълни, че предсрочно с около осем месеца по-рано ще е готово изпълнението на участъка от девет километра от магистралата от Ябланица до пътен възел “Боаза”. Според него забавяне има в отчуждавания на имоти в района “Белокопитово” – Буховци. Досега са отчуждени гирени от 2. км., но до края на месеца ще приключат процедурите, за да може през май да има пълна мобилизация на строителните фирми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов