Допълнителни мерки за противодействие на престъпността бяха обсъдени на среща в Русе

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговият заместник г-н Валентин Колев участваха в среща с министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов и председателя на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност г-н Пламен Нунев, на която домакин беше кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

По време на срещата, която цели осъществяването на пряк диалог между представителите на министерството и неговите структури с държавната и местната власт, бяха обсъдени възможностите за предприемането на мерки за повишаване ефективността в борбата срещу престъпността и охраната на обществения ред.

Също така беше посочено, че на територията на областта сериозен проблем представлява детската престъпност, като през последните три години тя бележи ръст и в тази връзка ще бъдат набелязани допълнителни мерки за нейната превенция.

Според областният управител съществен фактор в борбата с криминалните деяния би била възможността за създаването на повече мобилни групи, които да осъществяват перманентен патрул в местата, за които има информация, че са по-рискови в сравнение с другите. Поради тази причина г-н Григоров ще проведе и срещи с ръководствата на районните полицейски управления от региона. Тезата беше подкрепена и от окръжния прокурор, който отбеляза, че операцията, която беше проведена от жандармерията през изминалата и настоящата седмица е дала резултат.

Ще се обмислят и законови промени, чрез които кражбите на стойност под две минимални работни заплати да не се считат за маловажни престъпления.

В днешната среща се включиха още директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски, директорът на главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов, окръжният прокурор на Русе г-н Георги Георгиев, както и кметовете на общините от региона.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов