Мартин Сиромахов с трето място в Националния фестивал „Детска мелодия на годината“

Русе Лайф

26-03-2019, 16:27

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мартин Сиромахов спечели в Националния конкурс "С песен да възродим доброто”

В Зала 1 на НДК  завърши  първото издание на националния фестивал "Детска мелодия на годината". Деветгодишният Мартин Сиромахов бе единственият избран от Русе и региона да изпълни една от  14-те песни допуснати до финал. Той беше избран от композитора Георги Джилянов да представи неговата песента „На Плажа“, по текст на  Борислав Ганчев и Георги Джилянов. Аранжиментът е на Георги Цветков, звукозаписът е дело на Пламен Мирчев-Мирона, а клипът на песента - на Стефан Матеев.

Седемчленно професионално жури от изтъкнати музиканти, композитори и текстописци оценяваше 14-те финални песни. Песента „На плажа“, изпълнена от Мартин, бе отличена с 3-та награда. Той получи приза за най–добро сценично присъствие. 

„Най-голямата ми награда бе срещата с изключително артистичния и талантлив Мартин Сиромахов от Русе, който изпя моята песен.“, сподели в профила си композитора Георги Джилянов след награждаването. Малкият талант е солист на Вокално студио „Слънчеви ноти“ с вокален педагог Наталия Константинова.

Фестивалът ,,Детска мелодия на годината’’ бе организиран от ,,Сдружение за българска музика и изкуство” и е подкрепен от Съюз на българските композитори, Съюз на писателите в България, Съюз на музикалните и танцови дейци и Държавната агенция за българите в чужбина. Патриархът на България и  Апостолическия нунций  благословиха фестивала, малките участници в него, техните семейства, организаторите на фестивала и неговите поддръжници.

Фестивалът стартира на 22.03.2018 г. с двумесечен срок за набиране на нови детски песни за деца до 14г., от които професионално жури избра 14 песни. Националното прослушване за деца се проведе в 12 областни града от 15 юни до 9 юли – Шумен, Варна, Русе, В.Търново, Плевен, Монтана, Бургас, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и София. Явиха се общо 340 деца до 14 годишна възраст, от които бяха избрани индивидуални изпълнители, дуети, триа, квартети, секстети и вокални групи, които да изпълнят финалните 14 песни .

На 22 септември те започнаха да звучат по всички програми на БНР, а от 1 октомври видеата на песните можеха да бъдат гледани в Ютуб и телевизия Е-кидс.

Песента ,,На плажа’’ може да бъде видяна на      https://www.youtube.com/watch?v=sAxPwNHF83M  

В гала концерта като носители на 1-ва награда от съпътстващия конкурс “Гласовете на детската мелодия на годината“ като гост-изпълнители бяха поканени и ВГ „Приста“ Русе. Те имаха честа да изпълнят  и специално написаната песен–химн на ,,Детската мелодия на годината“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов