Ден на кариерното ориентиране на първокурсника и форум „Национални дни на кариерата“ се проведоха в РУ

Мисия

25-03-2019, 23:23

Снимка:

РУ

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Ден на кариерното ориентиране на първокурсника и форум „Национални дни на кариерата" се проведоха днес 25 март, понеделник, в Русенския университет.

Чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев откри Деня на кариерното ориентиране с благодарност към студентите, че са избрали Русенския университет. Основна задача на висшето училище е всички студенти да се реализират на пазара на труда в професионалното направление, което завършват. Затова академичната общност във висшето училище се стреми непрекъснато да се усъвършенства и да завоюва нови научни успехи, както в България, така и в целия свят, заяви проф. Белоев.   

Програмата продължи с презентации, които информираха първокурсниците за всички възможности за професионално израстване, които университетът предлага.

Заместник-ректорът по Международно сътрудничество  проф. Юлиана Попова представи програмата за международен студентски обмен Еразъм + . Тя се финансира от Европейската комисия и нейна цел до края на 2020 година е да бъдат осъществени над 4 млн. мобилности на студенти в Европа и целия свят. Русенският университет работи по програмата вече 20 години и дава шанс на студенти да прекарат период на обучение или да проведат практика  в големите университети в Европа и извън нея.

По време на събитието председателят на Студентския съвет на университета Станимир Бояджиев представи професионалните клубове, в които могат да членуват всички студенти. Те са общо 15 на брой и са във всички професионални направления, в които висшето училище обучава.

Директорът на Центъра за кариерно развитие проф. Иван Евстатиев информира студентите как още по време на следването могат да си намерят работа в подходящо предприятие.

Програмата завърши с награждаване на първенците първокурсници за всяка специалност. Тази година техният брой е 67. Те получиха сертификати и подаръци, осигурени от фирмите - партньори на университета.

Форумът „Национални дни на кариерата" беше открит от ректора на Русенския университет чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, директора на дирекция „Култура и образование" към Община Русе г-жа Ирена Петрова, която връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, г-н Светлозар Петров – управител на JobTiger и изпълнителния  директор на Русенска Търговско-Индустриална Камара г-н Милен Добрев. Ректорът на университета приветства гостите на форума „Национални дни на кариерата" с добре дошли за 14-ти пореден път и изрази своето удовлетворение от постоянно развиващото се сътрудничество през годините. Свидетелство за това са реализацията на студентите, както и увеличаващия се брой на фирмите-участници, подчерта той. Г-н Петров обобщи, че събитието има две основни ползи за студентите - първата е, че те могат да осъществят контакт с бизнеса и да видят какво той може да им предложи, а втората е, че студентите могат да разберат какви са очакванията на работодателите към младите специалисти.

За повече информация: проф. Иван Евстатиев, директор на Център за кариерно развитие, тел: 0886337544



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов