Програма на 59. Международен фестивал "Мартенски музикални дни" 2019 16 – 17 март

Животът

16-03-2019, 09:20

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ за 16 и 17 март предлага три концерта, катопървият фестивален уикенд включва две премиери – 2 световни и 3 фестивални на музика от различни генерации български и чужди композитори.

На 16 март фестивалната публикаще има изключителната привилегия да присъства на раждането на най-новата творба на именития български диригент и композитор – неговата 10-та симфония, написана през 2017 година по поръчка на Софийската филхармония. Концертът на Националния ни оркестър на 16 март ще е запомнящ се и по още една важна причина – участието на световноизвестния български пианист Евгени Божанов, който за първи път ще изпълни един от най-красивите концерти в световната клавирна литература – Концертът за пиано от Р. Шуман.

На 16 март от 11 ч., в зала „Европа“ фестивалната програма предлага един особено привлекателен за широката публика хоров концерт на известния Русенски смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, под диригентството на Свилен Димитров, с музика от Моцарт и Пуленк. Ще прозвучи премиерното за фестивала изпълнение на Мissa Brevis, приемана твърде дълго за много ранна творба на В. А. Моцарт, чието авторство по-късно изследователите му оспорват и приписват по-скоро на неговия баща Леополд Моцарт.  

Концертът на 17 март, в неделя, от 19 ч. предлага от необикновени срещи с музиката на нашето време. Една световна премиера и 3 български премиерни заглавия предлага програмата под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов, който всяка година провокира фестивалната публика с предизвикателни творчески идеи. Очаква ни вълнуваща среща и с един от най-креативните акордеонисти в Европа – Красимир Щерев, човекът, чието име навсякъде по света е знак за ярко артистично присъствие.

       17 март (в Регионален исторически музей Русе от 11 и 17 ч.) ще донесе много радост и за русенските малчугани. Мартенски музикални дни Джуниър продължава с любимия музикален формат на фестивала и Модо България за деца – Концерти на възглавници. Домакинстван за пети пореден път от Регионалния исторически музей, този път образователният проект привлича с участието на българската джаз певица Весела Монова и нейния атрактивен джаз бенд в състав Денис Гоев – тромпет, Светослав Миланов – пиано и Иван Андреев – перкусии.

Един час преди всеки концерт, започва и традиционната Работилница на възглавници, в която децата ще имат възможност да декорират своя собствена възглавница за спомен от концерта с помощта на професионални приложници.

Фестивалният уикендпредлага и две от знаковите изложби. На 16 март (събота) във фоайето на Доходното здание от 18 ч., преди концерта на Софийска филхармония, е откриването на художествено-документалната изложба на Къщата–музей „Панчо Владигеров“ в София „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Изложбата съдържа уникални факти, като представя малко известен период от биографията му, когато  младият тогава български композитор работи в творчески тандем с именития немски режисьорМакс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена катокомпозитор и музикален ръководител. Изложбата разказва за творческото им сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин през 20-те години на миналия век. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Юарец и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите.

Изложбата ще открие лично Директорът на Къщата-музей „Панчо Владигеров“, г-жа Надя Сотирова.

       В неделя, на 17 март от 17:30 в Русенската художествена галерияще се представят и участниците и наградените автори в националната изложба-конкурс Clavissimo– една знакова за фестивала и културния живот на Русе инициатива, която всяка година привлича и провокира с музикалните си послания творческото въображение на десетки български художници.

       Обявеният в предварителната програма концерт на известната българска пианистка Мариета Петкова на 17 март от 11 ч. се отменя поради заболяване на артиста.Билетите могат да бъдат върнати (при запазен касов бон) и/или презаверени до 17 март на касата на Операта или в деня на концерта – в Доходното здание.

      

Партньорина Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

 Генерален спонсорна този амбициозен проект от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

Основни медийни партньори:БНР, БНТ

Част от фестивалните концерти ще бъдат излъчвани онлайн по Live7 TV

Програма на фестивала:www.marchmusicdays.eu.

Билети:каса Опера и www.eventim.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен