Форум „Приоритетна свързаност на Северна България“ се проведе в Русе

В зала „Европа“ се проведе форум „Приоритетна свързаност на Северна България“, организиран от Община Русе и Института за пътна безопасност.

На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ г-н Георги Терзийски, областният управител на Област Русе г-н Галин Григоров, зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, г-н Богдан Милчев - председател на Института за пътна безопасност, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ и председател на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев, Председателят на Общото събрание на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева, Началникът на РУО-Русе - Росица Георгиева, както и кметове на общини, областни управители и други.

„Един от най-големите проблеми на Северна България е транспортната свързаност. Изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е от изключителна важност - пътят е един от най-натоварените в страната и с голяма концентрация на пътни произшествия. Успешното използване на потенциала за развитието на Русе е пряко свързано и с доизграждането на магистрала Хемус. Радвам се, че държавата направи така, че да постави като основен приоритет за Северна България транспортната свързаност“, сподели в началото г-н Пламен Стоилов. Той допълни още, че от голямо значение е построяването на нов мост на река Дунав между Русе и Гюргево – „Дунав мост – 3“, както и пускането в експлоатация на Летище Русе – единственото към момента общинско летище в България, с потенциал да утвърди региона като значим мултимодален транспортен и логистичен център в Югоизточна Европа.

По време на форума бяха представени политиките за преодоляване на регионалните дисбаланси чрез приоритетно изграждане на безопасна транспортна инфраструктура.

Г-н Георги Терзийски - председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ обърна особено внимание на един от приоритетите, а именно свързаността – чрез изграждането на автомагистрала между Русе и Велико Търново.  Председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова представи функциите на новосъздадената агенция и говори за цялостното подобряване на пътната безопасност в страната и намаляването на броя на убитите и ранените при пътно-транспортни произшествия.

 В края на събитието г-н Милчев презентира създаването на безопасна инфраструктура – Визия нула жертви по пътя от пътнотранспортни произшествия.

Участниците във форума близо час дискутираха изграждането на безопасна транспортна система в Северна България.

По-рано днес се проведе и работна среща в кабинета на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов. На нея присъстваха още зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, Митрополит Наум, председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ г-н Георги Терзийски.  Митрополит Наум запозна г-н Терзийски и г-жа Крумова с пътища, които трябва да бъдат ремонтирани около манастирите в Русенска област. Беше обсъдено и изграждането на Кръгово кръстовище в района на „Джъмбо“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов