Министър Аврамова: Има идеи за концесиониране на пътя Русе- Велико Търново и за тунела под Шипка

Мисия

07-03-2019, 18:07

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приоритетни са и тунелите край Велико Търново, които са сред 16-те най-рискови в страната

Изграждането на пътя Русе-Велико Търново ще стартира през 2019 г. . Стойността на обекта е 505 млн. лева без ДДС. Това обяви днес във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. По думите и по тази отсечка са почти преодолени проблемите със съдебните дела и в момента се готвят тръжните процедури за участъка от Русе до обхода на град Бяла.

"Има идеи и за концесиониране на участъка от Русе до Велико Търново, както и за тунела под Шипка. И за двата обекта се водят преговори, но МРРБ и правителството имат ангажимент през тази година работата по пътя Русе-Велико Търново да стартира", информира министър Аврамова. Тя изтъкна, че автомагистралата "Хемус" трябва да стигне до Велико Търново през 2023 година. "Работна група изготвя законови промени, чрез които да има предварително изпълнение за важни пътни отсечки и обекти с национално значение. Целта е да се обезщетят собствениците на имоти според оценката на вещите лица, а ако има обжалване, сумите да бъдат доплащани след определението на съда. По този начин ще се предотврати забавянето на строителството", подчерта Петя Аврамова.

Тя уточни, че до края на март ще бъде готова цялостната програма за настоящата година на АПИ и в нея ще бъдат набелязани приоритетните обекти, сред които са и тунелите край Велико Търново, които са сред 16-те най-рискови в страната. "За спешните ремонти ще се търси допълнително финансиране", допълни Аврамова. По време на визитата си във Велико Търново тя потвърди, че за 14 улици в старата част на болярския град ще бъде отпусната поетапно държавна помощ от 5 милиона лева, с която ще бъде подменена ВиК-инфраструктурата и възстановена настилката. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова участва в дискусия от платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом" в Старата столица. В дискусията се включиха областният управител проф.Любомира Попова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на УС на НСОРБ, предприемачи, кметове, експерти.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)