В Бяла отпразнуваха Освобождението

Животът

03-03-2019, 14:56

Снимка:

Областна администрация

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев присъства на тържественото честване, посветено на 142-та годишнина от Освобождението на Бяла и 141-та годишнина от Освобождението на България. В хода на церемонията г-н Колев поднесе венец и цветя пред Паметника на загиналите във войните герои и воини на площад „Екзарх Йосиф” от името на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров.

Домакин на събитието беше кметът на Община Бяла г-н Димитър Славов, а сред официалните гости бяха още председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, народните представители от 19-ти МИР г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков, Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, председатели на общински съвети от Бяла и съседни общини, общински съветници, кметове на общини от региона, както и генералният консул на Русия в Русе г-н Андрей Громов.

Приветствени слова към присъстващите бяха отправени от г-жа Цвета Караянчева, кметът г-н Димитър Славов и генералният консул г-н Андрей Громов.

В словото си председателят на 44-то Народно събрание посочи, че свободата ни не е дадена даром, а напротив тя е изстрадана и извоювана и за нея са се жертвали най-свидните чеда на България.

„На 3-ти март празнуваме началото на Третата българска държава, когато българският народ поема в свои ръце отговорността за съдбините си!...

Днешното отбелязване е израз на почит и уважение към тях, към нашите предци, имали силата, куража и решимостта да заявят ясно и недвусмислено, че искат да живеят в свободна и независима България. На тях и на всички воини дължим Освобождението си!

Днес паметникът в Бяла ни напомня за смелите синове на България, за тяхното величие и саможертва, за техния устрем и отдаденост на Родината и свободата!

Нека ние, политиците, се стремим да отговорим на повелята на Васил Левски – да бъдем достойни хора, които да водят нашето драгоценно отечество по пътя на благоденствието, „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“ добави още г-жа Караянчева.

Веднага след това тя приеме рапорта на командващия тържествената заря-проверка и поздрави почетните роти, в които участваха блокове от Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов