Емине Дрангова от Белица с награда от конкурса "Моята ЕДЕН дестинация в България“

Министър Ангелкова награди децата, отличени в конкурса за рисунка

Министърът на туризма Николина Ангелкова награди децата, които бяха отличени в конкурса за детска рисунка на тема „Моята ЕДЕН дестинация в България“. Вълнувам се, че сме заедно на днешната церемония и съм впечатлена от всяка рисунка, каза министърът. Тя благодари на всички  участници в конкурса за желанието и таланта и времето, което се отделили, за да се включат в него.
Надпреварата беше изключително оспорвана, посочи министър Ангелкова. Изпратени бяха повече от 250 рисунки в периода на провеждането на конкурса през ноември миналата година. Всички творби бяха оценявани от жури, както и качени на официалната страница на Министерството на туризма във Фейсбук, където се състоя електронно гласуване. Част от ЕДЕН мрежата на България са 17 града от цялата страна - Ямбол, Драгоман, Ардино, Чавдар, Мездра, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали.
Пресъздавайки вашите впечатления, можем да представим най-добре тези 17 града и в страната, и извън пределите й, каза министър Ангелкова. Тя допълни, че е впечатляващо как децата съживяват през своя поглед в една картина прекрасните места в Родината, които малко познаваме. През погледа на детските очи можем да покажем как изглеждат туристическите дестинации в България.
Министър Ангелкова откри и изложба от 60 пана с детските творби. Рисунките, които са изложени, са тези, които са получили най-много харесвания във Фейсбук страницата на министерството в периода на провеждане на конкурса. Тя информира, че те ще бъдат изложени и на други места в страната, изложбата ще гостува и на Народното събрание по повод 140 години парламентаризъм. Предвижда се детските картини да бъдат показани също на летище София.
Само с един поглед тук можем да видим колко е красива България, каза Александър Иванов, кмет на Драгоман. Този конкурс и изложбата са страхотна идея и аз съм впечатлен от инициативите на най-младото министерство, посочи още той. И допълни, че е гордост първата награда в надпреварата да е именно от община Драгоман.   
Министър Ангелкова награди големия победител в конкурса - Нанси Йорданова, на 13 години от Драгоман. Нейната рисунка е на тема „Параклис „Св.Атанасий Велики - Неделишки манастир“ и е получила 129 точки от оценката на журито. Журито определи две втори места за Николета Маринова, на 13 години от Каварна, рисунка за дестинация Каварна, получила 128 точки, и Ралица Ганева, на 12 години от Попово, рисунка на тема „С България в сърцето - Каварна“, за дестинация Каварна, получила 128 точки.
Награди получиха Ивана Кунева, на 12 години от Луковит, с рисунка на тема „Пещера Проходна - Очите на Бога“ със 124 точки и Стела Петрова, на 12 години от Мездра, с рисунка на тема Църква „Св.вмчк. Георги Победоносец“, получила 124 точки. И двете творби са подредени на трето място в класацията на журито. Четвърто място и поощрителна награда получава Диляра Реджебова, на 11 години от Ардино, рисунка за дестинация Ардино, със 121 точки.  
Наградени бяха и отличените във онлайн гласуването във Фейсбук страницата на Министерството на туризма. Интернет вотът определи  първо място за Катерина Гетова, на 11 години от Мездра, с рисунка на тема „Църквата Св.Георги в нашия град“, която получи 912 лайка. На второ място застава Елена Стилиянова, на 11 години от Луковит, с рисунка на тема „Провъртеника – природно скално образувание“ с 812 харесвания. Третото място е за Емине Дрангова, на 14 години от Белица, чиято творба изобразява момиче от дестинацията и има 554 лайка.

Честито!




Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)