Дискусия на тема "Дигитализация" се проведе в Русе

Публична дискусия под надслов „Дигитализацията – мотор за развитие на гражданите, бизнеса и региона“ се проведе днес в зала „Европа“. В дискусия с присъстващите влязоха евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански и един от най-успешните български технологични и социални предприемачи - Боян Бенев.

 „Този форум е още една стъпка към това да насочим вниманието си към онези тенденции от съвременния свят, които са определящи за успеха на ключови отрасли и фирмени стратегии. Дигитализацията е бъдещето, а бъдещето са младите хора и предприемачите, които се развиват“, заяви г-н Стоилов, който откри събитието. Г-жа Майдел направи изложение на тема „Как ще ги стигнем? С дигитализация!“. Тя сподели, че основните фактори за успех са: образование и умения и създаване на устойчиви партньорства и комуникация, като допълни, че всяко проспериращо общество изгражда  екосистема, в която има възможност добрите идеи да се случват на практика. Боян Бенев разясни практическото приложение на дигиталните технологии, като сподели и добри впечатления от Русе: „Този град има изключително успешни предприемачи, предлага добри условия за бизнес, качествено образование и има страхотни хора. Тук винаги преоткривам нещо ново и специално.“ Д-р Карапчански презентира иновационната стратегия за интелигентна специализация на Общината, която до 2025 година ще утвърди Русе като град на знанието и иновациите, представи конкурса „Знание и растеж“, осъществяван съвместно с Фондация „Еконт“, който подкрепя проекти в сферата на новите технологии и дигитализацията и открои кои са основните предпоставки за успех в предприемачеството.

На събитието присъстваха още народният представител от ПП ГЕРБ Пламен Нунев, заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев, ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. д.т.н Христо Белоев, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, местни предприемачи, общински съветници, представители на ИТ-сектора, браншови организации, институции, учебни заведения, представители на академичната общност и други.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)