Предприемат спешни мерки за намаляване броя на произшествията в района на кръстовището на "Джъмбо"

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров заедно със заместниците си г-н Свилен Иванов и г-н Валентин Колев участваха в междуведомствена среща за обсъждане на проблемите, водещи до високия брой произшествия в района на кръстовището между пътищата Русе – Варна и Русе – Кубрат и по-точно при магазин „Джъмбо“.

Срещата е по инициатива на Окръжната прокуратура в Русе, която се самосезира и назначи проверка на опасния пътен участък.

По време на срещата беше посетен района на кръстовището и след това бяха дискутирани възможни краткосрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до намаляване на броя на произшествията и пострадалите.

Сред предвидените краткосрочни мерки са изграждането на осветление в участъка, осигуряващо видимост вечерно време и по време на мъгла, както и евентуално засилване на контрола с мобилни екипи на „Пътна полиция“. Също така маркировката ще бъде подменена, тъй като при извършения оглед е констатирано, че положената хоризонтална маркировка е силно изхабена, а също единична бяла непрекъсната линия липсва и по края на пътните платна. Освен това банкетите са в незадоволително състояние, силно скосени и на места са замърсени с отпадъци, включително големи клони от крайпътните дървета. Проблемен се оказва и изградения водосток в посока от КПП 2 към кръстовището, който също е замърсен и е без предпазен парапет. Не на последно място ще бъдат поставени и допълнителни знаци, като дублиране в двете посоки преди кръстовището на пътен знак B26, оказващ ограничение на скоростта до 60 км/ч., както и поставянето на пътен знак Б1, т.е. „пропусни движещите се по пътя с предимство“ от изходите на път I-2 към магазин „Джъмбо“ и път II-23. По време на срещата беше констатирана и необходимостта от поставяне на пътни знаци A39 и A40, означаващи съответно „Внимание! Други опасности!“ и „Участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия“ в посока от гр. Русе към гр. Варна преди кръстовището, от път II-23 към път I-2 и от „Джъмбо“ към път I-2. По възможност знаците за повишено внимание ще бъдат снабдени с мигаща светлина, фотоклетка и автономно захранване по начина на поставения знак на пътя Русе – Варна преди кръстовището в посока от Варна към Русе.

Констатирана беше и необходимостта от поставянето на знак Б2 и Г5, означаващи съответно „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“ и „Движение само направо или наляво след знака“ на път II-23 на кръстовището с главния път на средния разделителен остров. Също така на главен път I-2 при обособената крайна дясна лента за извършване на десен завой към магазин „Джъмбо“ трябва да се постави пътен знак Г2, оказващ движение само надясно след знака.

Обмисля се и вариант при който да се положи напречна „шумяща“ маркировка, която да спомогне принудителното намаляване скоростта на движение непосредствено преди кръстовището.

Основната дългосрочна мярка, която беше обсъдена е изграждането на кръгово кръстовище в проблемния участък.

Областният управител пое ангажимент да придвижи максимално бързо необходимата документация към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“, както и да съдейства за подкрепа от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен