Боговете на виното отново слизат в Илинденци

Посрещането на боговете и зарязването на лозята е в 10.30 часа

Както местната традиция повелява в първата събота на месец февруари, за двадесет и седми път тази година, под красивите и величествени върхове на Пирин планина, ще слязат Боговете на виното, за да благословят лозовите масиви край село Илинденци.
Празникът на Боговете на виното обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Заповядайте днес в с.Илинденци, община Струмяни, да споделим заедно Празника на боговете на виното - една магия, преминала през вековете, съхранена и до днес.

Празникът ще започне в 10.30, като по традиция ще се проведе церемония по посрещане на свитата на боговете в лозовите масиви в местността Масовец. Ще има празничен водосвет и благословия за плодородна винарска година, както и зарязване на лозите.

От 12.30 часа на площада в Илинденци ще започне празничната програма. Ще се наградят производителите на най-добрите бели и червени вина от региона, избиране и коронясване на Царя на виното, ще бъде открита и кулинарна изложба. Подготвена е и ретроспективна фотоизложба за празника, а в разврекателната програма ще участват Брас бенд - Сандански, фолклорният изпълнител Карамфил Божиков, оркестър "Русалка" и фолклорният ансамбъл "Малешевци".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов