Кметът Пламен Стоилов награди Спортист на годината 2018 - Биляна Дудова

Днес, в зала „Европа“ се състоя официалната церемония по връчването на наградите „Спортист на годината“ 2018. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, зам. областният управител Валентин Колев, главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов, началникът на РУО Русе Росица Георгиева и др.

В началото на церемонията кметът Пламен Стоилов и главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов приветстваха присъстващите в залата.

„Благодаря на всички спортисти и техните треньори. 2018-та година беше невероятна и изпълнена с много  успехи“, заяви г-н Стоилов в началото на церемонията и пожела здраве и още по-успешна 2019-та година за всички.

„Спортът не е само тренировки и състезания – той е част от обществения живот и се гордеем с всички вас“, заяви Младен Любенов, като благодари за подкрепата от страна на Община Русе.

За осъществяването на тазгодишната 47-ма по ред церемония допринесоха 10 русенски медии, номинирали състезатели в анкетата на вестник „Утро“.

Десета позиция с 16 точки, е за боксьора Радослав Росинов – боксьор в клуб „Русе“. Наградата се връчва за това, че е станал европейски шампион за юноши.

Деветото място е за Инна Ефтимова - лека атлетика, клуб „Локомотив“. Тя е полуфиналистка /100 и 200 метра/ на европейското за жени, балканска шампионка на 100 и 200 метра, трета с щафетата 4 по 100, втора на балканското в зала /60 метра/, държавна шампионка на 100 и 200 метра, държавна шампионка на закрито /60 метра/, първа на турнири в Испания /100 и 200 метра/, първа на турнир в Гърция /100 метра/, трета на турнир в Барселона /100 метра/, първа на турнира "Самарско знаме" /100 метра/, първа на турнир "Нови звезди" в София /200 метра/.

Осмата позиция е за Християн Стоянов - лека атлетика, клуб „Дунав“. Той е европейски шампион от параатлетическо първенство в Берлин, Германия, златен медал от Гран при турнир в Берлин, студентски шампион на 1500 м и 3000 метра, сребърен медал на 1500 м от национален шампионат, бронзов медал на 3000 м от национален шампионат, бронзов медал отборно от балканско първенство по крос-кънтри до 23 години.

На седмо място в престижната класация с 27 точки е волейболистът Костадин Стойков от клуб „Дунав“ - капитан на отбора. Тимът, спечели промоция в Суперлигата, а Стойков е най-добрият състезател на русенския отбор.

Шестата позиция в класацията на 10-те най-добри русенски спортисти е за Габриела Димитрова – боксьор в клуб „Русе“ с 34 точки. Тя е бронзова медалистка на европейското първенство за жени.

На пето място в класацията с 49 точки е Ангел Русев - вдигане на тежести, клуб „Русе“ - шампион на европейското първенство за кадети, пети на световното за мъже, пети на европейското за мъже, държавен шампион. С 6 световни и 5 европейски рекорда при състезателите до 17 години за категория до 55 килограма.

Четвъртото място в класацията е за Стилян Гроздев - вдигане на тежести. Вицешампион на европейското за мъже /злато в изхвърлянето/, 13-и на световното за мъже, държавен шампион.

Третото място е за Севда Асенова – боксьор в клуб „Русе“ - европейска вицешампионка.

На престижното второ място в класацията със 92 точки е Стойка Петрова – боксьор в Боксов клуб „Русе“ - световна вицешампионка и европейска шампионка.

Фаворитът  тази година, на първо място в класацията, с 98 точки е Биляна Дудова -  световна вицешамипонка за жени, с две европейски титли - за жени и за състезателки до 23 години, балканска шампионка.

Жените от призовата тройка получиха наградите си от кмета Пламен Стоилов.

Чрез анкетата бе определен и най-добър приложник -  Никол Павлова, завоювала престижни награди от национални и международни състезания.

С титлата най-добър треньор беше удостоен Павел Сяров, боксов клуб „Русе“ - личен наставник на Стойка Петрова, Севда Асенова и Габриела Димитрова.

Валентин Йорданов - почетен председател на Българската федерация по борба, вицепрезидент на БОК и спортист номер 1 на Русе за 20 век, предостави статуетки „Спортен Олимп“ за най-добър спортист и най-добър треньор, които бяха връчени от Валентин Гецов – вицеолимпийски шампион по борба.

В събитието се включи и талантливата Калина Чокоева от вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова.

Церемонията приключи традиционно с обща снимка и пожелания за нови завоювани отличия през 2019-а година.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)