60 милиона лева е очакваната сума за сектор "Пчеларство" през новия програмен период

Експерти от Областна администрация Русе участваха в пчеларския форум „Спри и сподели“, който се провежда за втора поредна година. Неговата цел е да даде възможност пчеларите да обменят опит по между си относно предизвикателствата на терен.

По време на срещата стана ясно, че за сектор „Пчеларство“ за България през следващия програмен период се очаква да бъдат отпуснати 60 милиона евро, като за сравнение до сега сумата се е равнявала на 36 милиона евро.

Акцент сред обсъжданите теми по време на форума, който ще продължи днес и утре в зала „Европа“ на Доходното здание, ще бъдат възможностите за развитие на успешно пчеларство при настоящите условия и перспективата за това в новата Обща селскостопанска политика, както и практиката при нужда от спешни действия при нерегламентирани растително-защитни мероприятия за постигане на положителен резултат.

През утрешния ден се очаква да бъде подписана и приета съвместна декларация на пчеларите, участващи в срещата, като идеята е тя да стане част от предложението на България пред органите на Европейския съюз за бъдещото на Общата селскостопанска политика.

Форумът беше открит от народния представител от 19 МИР д-р Андриан Райков, а негов домакин беше председателят на сдружение „Пчелари Русе“ г-н Иван Кънев.

В събитието участваха още директорите на Областна дирекция „Земеделие“ г-жа Борислава Братоева, на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ г-жа Анета Карагьозова, както и на Дирекцията по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов