Запасното войнство в Ценово предава родолюбието на по-младите

Проведе се отчетното събрание на общинската организация на запасното войнство

„Една от най-малките структури на РСОСЗР в Русенска област, тази в община Ценово, развива изключително разнообразна дейност и може да бъде за пример“, подчерта в изказването си о.з. полк. Иван Иванов – зам.-председател на областната организация на РСОСЗР. Той присъства на отчетното събрание на общинската организация на запасното войнство. В структурата са обхванати 51 души – 14 офицери и 37 сержанти, които са разпределени в девет дружества.

Застанали мирно и под звуците на Химна на Република България и „Велик е нашият войник“ присъстващите посрещнаха знамето на организацията. Общинската структура носи името на граничаря Асен Илиев, загинал геройски при охрана на границата.  „Общинската организация се стреми не само да запази духа на патриотизма, но и да го предаде на идните поколения“, изтъкна в доклада Митко Макавеев – председател на общинската структура. Представители на запасното войнство от Ценово за първи път се включиха и в тържествата, посветени на епопеята край Сливница. В боевете за независимостта на Отечеството край Брезник са загинали двама жители от Караманово.  Организацията в Ценово е една от малкото в Русенска област и страната, към която има структуриран и дамски клуб. Певческата група „Росна китка“ е колективен член на запасното войнство. Ценовчани станаха пионери и в провеждането на летните академии на клуб „Родолюбие“. Учениците от местните училища участват в различни инициативи, свързани с патриотичното възпитание на подрастващите. През летните месеци момчетата и момичетата се събират, за да придобият теоретични и практически умения за оцеляване в екстремни ситуации, да  стрелят с въздушна пушка. Учениците отдават заслужена почит пред паметниците на загиналите за свободата на България, посещават различни институции в Русе, свързани с опазване на границите и отбраната на страната. „Александрина Владимирова и Мариян Савов спечелиха награди от конкурси, посветен на годишнина от Първата световна война. Сред учениците има голям интерес и желание да се включат в редиците на „Родолюбие“. Всеки от нашите членове с гордост носи тениската и шапката със символите на клуба“, допълни Камелия Леонова - ръководителка на клуба.  

Бившите военни са поели шефство над паметниците на загиналите на България. Те не само се грижат за знаковите места на територията на община Ценово, но и предават родолюбието на по-младите. Запасняците активно се включиха в изграждането на паметна плоча в село Беляново. В Новград започна подготовка за издигането на мемориал на загиналите във войните. Започна и подготовката за строителството на нов паметник на Казака Матей – единственият загинал при освобождението на Ценово от турско робство. Специално внимание през следващата година ще се отдели и на социалнослабите членове ва РСОСЗР, които ще получат не само финансово подпомагане, но и ще се положат повече грижи за здравето им.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)