Румъния отбеляза 100 години от своето обединение

Областният управител Галин Григоров и неговият заместник Колев участваха в празничното честване

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговият заместник г-н Валентин Колев участваха в празничното честване в град Гюргево по повод 100 годишнината от Обединението на Румъния и техния Национален празник – 1 декември.

Началото на тържествата беше дадено пред Паметника на героите в двора на едноименната църква, където беше отслужена заупокойна молитва. Областният управител и председателят на Окръжен съвет Гюргево г-н Мариан Мина заедно положиха венец и цветя пред паметника.

Приветствия към гюргевчани и гостите на града бяха отправени от кмета на Гюргево г-н Николае Барбу, председателя на Окръжения съвет г-н Мариан Мина и префекта на окръга г-жа Адриана Пуцару.

Тържествената програма продължи с военен парад под съпровода на Духовия оркестър при културен дом „Йон Виня“. В парада се включиха структурите на местната полиция, жандармерията, червения кръст, гранична полиция, пожарна и др.

Сред официалните гости, които също поднесоха венци и цветя, бяха още  заместник-кметът по хуманитарни дейности на община Русе г-н Иван Григоров и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева.

Шествието приключи с участието на множество млади хора, носещи националния флаг на Румъния, който тази година беше с дължина от 100 метра.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов