Клубът на социалния работник отбеляза Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

Във фоайето на корпус 2 на Русенския университет студентите от всички курсове на специалност „Социални дейности“ и членове на Клуб на социалния работник отбелязаха Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени. Той е обявен като такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. и обществото и различни организации го отбелязват на 25 ноември.

Събитието откри доц. д.н. Сашо Нунев, като открои значението на този ден на противопоставяне на насилието срещу жени, което се е превърнало в един от най-сериозните проблеми в съвременното общество. Той отбеляза, че според данни от изследвания всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена на сексуално насилие или заплашена от такова. Статистическа информация разкрива тревожни факти и за България, където всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а за последната година 28 жени са убити от настоящ или бивш партньор. Доцент Нунев се обърна с призив към всички участници в събитието да се противопоставят на това негативно социално явление, което заплашва не само жените, но и децата като свидетели.

Началото на подготвената за инициативата интерактивната композиция се постави от членове на клуба, които подредиха текст с цветни букви „Together against violence!“ („Заедно срещу насилието!“), разкриващ позицията им, че само по пътя на обединяване на усилия на всички хора в обществото и на предприемането на действени законодателни и институционални мерки е възможно елиминирането на насилието срещу жени. Екипи на студенти от първи до четвърти курс представиха вложените творчески идеи в собственоръчното подготвените от тях постери,  представящи активната и отговорната им позицията относно насилието над жени. Надписът и постерите образуваха цялостна цветна композиция във фоайето на корпус 2, която ще имат възможност да разгледат студентите от други специалности и факултети на университета. Всички участници в събитието получиха бяла панделка, след което се подредиха във формата на този символичен знак и отново засвидетелстваха съпричастността и готовността си като подготвящи се социални работници да се    противопоставят на насилието срещу жени и да дадат своя принос за изграждането на общество без насилие.

Председателят на Клуба на социалния работник доц. д.н. Сашо Нунев призова участниците да бъдат все така активни, обединени и успешни в своите социално отговорни инициативи. Той обяви, че изготвената композиция ще бъде поставена в една от залите, в които се провеждат учебни занятия по специалността.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов