Песни, демонстрации и танци в четвъртия Фестивал на китайската култура в Русенския университет

Събитието бе организирано от университетския екип на Учебна зала „Конфуций"

С демонстрации на китайски игри, татуировки с йеролгифи, калиграфия, оцветяване на китайски маски и дегустации на китайска храна започна четвъртият фестивал на китайската култура в Русенския университет. В Канев център се събраха ученици, студенти и граждани, почитатели на източната култура. Събитието бе организирано от университетския екип на Учебна зала „Конфуций" в Русенския университет с финансовата подкрепа на Институт „Конфуций" – София.

Приветствия към публиката отправиха ректорът на университета - чл.-кор. проф. Христо Белоев, директорът на Институт „Конфуций" – София – доц. Аксиния Колева и проф. Гао Чунли – директор на Институт „Конфуций" от китайска страна.

Възпитаници на център „Калагия" направиха демонстрация на китайски бойни изкуства, китайски студенти и преподаватели в България изпяха популярни песни, а азиатски танци и изпълнение на традиционния китайски инструмент гу джънг бяха сред акцентите в концернтата програма. Студенти от Русенския университет влязоха в ролята на манекени и участваха в ревю на китайски костюми.

В отчета за дейността на учебна зала „Конфуций" координаторът д-р Христина Соколова съобщи, че 30 любители на китайския език – студенти, преподаватели и жители на Русе и региона са започнали обучение в езиков курс от този месец. Организирането на Фестивала на китайската култура в последните две години, както и на Фестивала на фенерите през март, Фестивала на костюма „Китайска цветна феерия" през октомври и Седмицата на китайското кино са други аспекти на дейността на екипа. Беше отчетен успехът на студентката Мария Декова от специалност „Европеистика и глобалистика", която спечели 2-ро място на националния конкурс „Китайски езиков мост" в София и стипендия за 6-месечно обучение в Китай.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов