По инициатива на областния управител се проведе семинар за състоянието на доброволните формирования

В Областна администрация Русе се проведе семинар, с участието на представители на общините от областта и ръководния състав на доброволните формирования и на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По време на срещата, модерирана от заместник областния управител г-н Валентин Колев, бяха разгледани актуални теми и въпроси, свързани с дейността на доброволните формирования в нашата област.

Откривайки инициативата, г-н Колев акцентира върху ролята и полезността на доброволните формирования и помощта, които те оказват в различни кризисни ситуации. Обърна внимание на това, че в последните години се направиха редица стъпки, в посока по-доброто им и безпроблемно функциониране. Той подчерта още, че област Русе е една от малкото в страната, в която във всички общини са създадени такива доброволни формирования.

Комисар Димитър Павлов, директор на РДПБЗН Русе отбеляза, че за област Русе в осемте доброволни формирования са регистрирани 128 доброволци, приблизително толкова са и пожарникарите, които работят на терен в региона. Към ноември 2018 г. доброволците в България са 3135, което е сравнително малък брой на фона на европейската и световна статистика, свързана с доброволчеството.

За актуалното състояние на доброволните ни формирования и участието им в дейностите по защита при бедствия и аварии докладва главен инспектор Веселин Марков, началник сектор ПГСД в РДПБЗН Русе. В резюме той представи различни акспекти от дейността им, отговорности, стандарти за издръжка, преминали и предстоящи обучения, налична техника и др.

Отношение по темата взе и главен инспектор Костадин Чифлигаров, началник сектор „Доброволни формирования“ в ГДПБЗН МВР. Той акцентира върху урегулирането на нормативната уредба във връзка с отсъствията на доброволците от тяхната месторабота, възможностите да бадат включвани доброволци над стандартите, заложени от Министерството на финансите, финансирането на доброволните формирования и говори за стартиралата национална кампания 2018-2019 г. за популяризиране на доброволчеството в страната „Стани доброволец“.

Заместник областният управител изрази увереност, че общините ще положат усилия за привличане на нови доброволци, чрез повече индивидуална работа с гражданите, така също и възможността да се включат пенсионирани служители от системата за сигурност. Подчерта, че доброволците могат и трябва да бъдат използвани при всякакъв вид бедствия и кризисни ситуации, а не само при пожар.

Старши инспектор Ивелин Димитров, началник група ПКПД в РДПБЗН Русе представи подробна информация за приетата с Наредба №505 от 19.07.2018 г. на Министерски съвет „Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г.“. Тя е разработена на основание чл.6а, ал.2, т.1 от Закона за защита при бедствия и очертава визията за намаляване на риска от бедствия на територията на Република България и посоката на действие до 2030 г. Визията на настоящата стратегия е насочена към осигуряване на устойчива и по-безопасна среда на живот за населението на страната ни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов