69-годишен мъж в Русе е станал жертва на телефонна измама

Според първоначалните данни става въпрос за сума около 30 000 лв.

69-годишен мъж в Русе е станал жертва на телефонна измама, като се е разделил с крупна сума пари. Сигнал за престъплението е постъпил вчера вечерта около 19 часа в Първо РУ.

Според разказите на възрастния мъж, на 12 ноември преди обед, на домашния си телефон е бил потърсен от непознат, представил се като "главен комисар Иванов", който му съобщил, че е обект на телефонни измамници, които ще му се обадят и е необходимо да съдейства на полицията те да бъдат задържани. След това е получил обаждане по схемата за искане на сума пари за операция на роднина, като първо е позвънила  плачеща жена, а след това мъж, представил се за "професор Герджиков", който разяснил, че са необходими 17 хиляди евро за поставяне на платинени пирони. После отново се обадил мнимият полицай, който го разпитал с какви парични средства разполага и в коя банка, предупредил го да не дава парите на измамниците и да не ги допуска до дома си, а след това комуникацията между двамата продължила чрез мобилни телефони. Така по указанията давани от мнимия полицай и под предлог, че съдейства за залавяне на измамниците, възрастният русенец извършил поне четири тегления на различни суми пари от два клона на банката и от банкомат, които после оставял на различни посочени адреси в града, като освен изтеглените пари оставил и суми, които са били налични в дома му, както и златни накити. Чак когато се прибрал вечерта в дома си е споделил за случилото се със сина си и тогава разбрал, че е жертва на измама.

Сигналът е документиран от разследващите в Първо РУ, като е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Общата стойност на щетата предстои да бъде уточнена, но според първоначалните данни става въпрос за сума около 30 000 лв.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май