Миниатюрна графика на ЕС беше представена в Бяла

В община Бяла беше представена изложба, посветена на културното многообразие на страните от Европейския съюз.

Жителите и гостите на Бяла имаха възможността да се запознаят с миниатюрни графики на автори, както от страни-членки на Европейския съюз, така и от страни от континента, които не са сред членовете на Единното европейско семейство. Преобладаващи бяха тези от Италия, Испания, България и Беларус, а сред основните темите бяха любовта, изкуството и виното.

Целта на изложбата е хора от всякаква възраст да усетят културното многообразие на страните от Европа.

По време на представянето на изложбата беше поставен акцент и върху европейската култура и нейното развитие през XIX и XX век.

Не беше подмината темата и с родното председателство на Съвета на ЕС, което приключи на 30 юни тази година и неговите 4 приоритета, а именно  бъдещето на Европа и младите хора с фокус върху икономическия растеж и социалното сближаване, Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и цифровата икономика и уменията на бъдещето. Внимание беше обърнато и върху механизма на работа и функциониране на основните институции от Европейския съюз.

Събитието, което беше под надслов „Европейската миниатюрна графика с приложен характер“, се проведе в сградата на Народно читалище „Трудолюбие 1884“.

Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на  Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Изложбата се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Община Бяла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов