Пътуващ урок по родолюбие проведоха членове на клуб „Бодри пенсионери“

Хората от третата възраст в село Долна Студена не спират да доказват, че заедно могат да са активни и да живеят пълноценно

Хората от третата възраст в село Долна Студена не спират да доказват, че заедно могат да са активни и да живеят пълноценно. Поредната инициатива на клуб „Бодри пенсионери“ беше пътуващият урок по родолюбие. Мъжете и жените с посребрели коси насочиха вниманието си към Котел и Жеравна. Историческите места приковаха вниманието им с богатото минало и реставрирани културни забележителности. Организаторите предварително проучиха и наситиха програмата по време на пътуването. В Котел представителите на „Бодри пенсионери“ посетиха Пантеона на Г. С. Раковски и Музея на котленските възрожденци. Групата от 35 души от Долна Студена с голям интерес изслуша беседата, свързана със събитията около Освобождението на България и участието на котленци в националноосвободителните борби. В първия провинциален природонаучен музей, открит през 1952 г., разгледаха изключително добре запазени експонати от различни периоди. Спомените от разходката по старинните улички между реставрираните възрожденски къщи в Жеравна ще продължат да са живи още дълго време. Представителите на „Бодри пенсионери“ станаха съпричастни с българщината и възрожденския дух, разглеждайки експонатите в къщата-музей на Йордан Йовков. Вниманието на хората от третата възраст беше привлечено и от композицията на Рада и Шибил. Те запалиха и по свещичка за здраве в църквата „Свети Николай“, богато изписана от възрожденски майстори.

„Идеята ни е да посетим колкото се може повече места, свързани с богатата история на страната ни. По този начин ще можем да развием още повече чувството ни за национална принадлежност и националния ни дух. Идеята е да опознаем още по-добре нашата родина и да я обикнем още повече“, сподели Ивелина Анчева – секретар на Народно читалище „Пробуда“ в Долна Студена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов