Русенска област остава с едно от най-ниските нива на престъпност в страната

Обстановката в града и региона е спокойна, няма напрежение в ромските квартали

Обстановката на територията на Русе и региона е спокойна. Няма напрежение и в ромските квартали, което се наблюдаваше за кратко след извършеното тежко убийство в Русе, в началото на октомври. Това заяви пред журналисти днес директорът на ОДМВР – Русе старши комисар Теодор Атанасов по време на проведения месечен брифинг.   

Русенска област е с едно от най-ниските нива на престъпност в страната, отбеляза старши комисар Атанасов. Той представи данни за работата на областната дирекция от началото на годината.

От началото на 2018 г. до момента, най-голям дял от регистрираните престъпления заемат тези против собствеността, това са близо 54 % от общия брой. Кражбите заемат 40.7 %. Основно престъпленията са концентрирани в областния град и прилежащите територии, където са извършени 72 % от деянията. По отношение на извършителите, данните показват, че 11.5 % от тях са непълнолетни, като през тази година има известно намаляване на броя им. Основно престъпленията, които подрастващите са извършили са свързани със собствеността, предимно кражби. Има леко завишение при броя на регистрираните кражби по чл. 194, така наречените обикновени кражби. През същия период на миналата година са извършени 424 престъпления от този вид, а през тази 565. Данните показват, че голяма част от заявените престъпления са свързани с мобилни телефони, като работата на полицията е по-скоро да установи, дали има извършено престъпление или телефонът е изгубен.

При квалифицираните кражби има намаление от 309 броя регистрирани през 2017 г. на 287 броя за 2018 г.   Отчита се положителна тенденцията за намаляване на грабежите през тази година от 35 (2017) на 26 броя (2018). Този вид престъпна дейност се характеризира с висока обществена опасност. Има намаление и при регистрираните случаи на противозаконно отнети автомобили – 17 са били през 2017 г, а към момента за тази са 12. Подобна е ситуацията и при телефонните измами - за този период на миналата година са били 40, а през настоящата са регистрирани 38. Щетите, които са нанесени от този вид престъпления за миналата година са двойно повече, те са изчислени за около 120 000 лв, а за тази на около 60 000 лв. В резултат на активните действия на ОДМВР – Русе срещу тези престъпления през 2018 г. са предотвратени щети на стойност за около 50 000 лв и са задържани 10 извършители на телефонни измами.

Продължава и активната работа на полицията в Русе за противодействие срещу разпространението на наркотици. В резултат на това през тази година са установени и разкрити почти двойно повече такива престъпления – 74 броя, през миналата са били 38.  Задържани са 43 извършители, като от тях 3 са жени, а 5 непълнолетни лица.

Продължава работата на мобилните екипи в малките населени места. През тази година са посетени 80 селища. Служителите, ангажирани с тази дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията извън областния град. Те приемат заявления от гражданите за извършени нарушения или престъпления.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)