Светлана Ангелова: Политиките за хората с увреждания винаги са били наш приоритет

Целта на Законопроекта за хората с увреждания е да предложи цялостна нова правна рамка за уреждане на обществените отношения за гарантиране на правата на хората с увреждания. В законопроекта са приети значителна част от исканията на протестиращите майки на деца с увреждания. Това каза днес от парламентарната трибуна заместник – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ГЕРБ-Русе Светлана Ангелова. Това стана по време на дебатите преди приемането на първо четене на Законопроекта за хората с увреждания.

„Законопроектът измина един труден път. В продължение на месеци се проведоха многочасови срещи и обсъждания. Имаше протести и напрежение. Спекулираше се, че правителството не иска да има нов закон, че няма да можем да се справим и законопроектът няма да може да бъде приет преди този за бюджета“, отбеляза още Ангелова.

„Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание“, припомни народният представител от ГЕРБ – Русе.

Според плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан на 09.10.2018 г. от министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика, омбудсмана, представители на инициативата „Системата ни убива“ и национално представителните организации на и за хората с увреждания, ще бъдат създадени условия за приемане на Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ до средата на месец декември 2018 г.

„Правителството не бяга от ангажиментите си към хората с увреждания. Тази политика винаги е била приоритет“, коментира депутатът и подчерта, че в Закона за държавния бюджет за 2019 г. ще бъдат предвидени 150 млн. лева допълнително в бюджета за политики за хората с увреждания.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)