В село Дряновец беше представен ужаса на Холокоста

На жителите на Дряновец бяха подробно презентирани историческите събития

В село Дряновец, община Бяла се проведе поредното културно-информационно събитие, посветено на приноса на страната ни в спасяването на евреите от Холокоста, което е част от инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

На жителите на Дряновец бяха подробно презентирани историческите събития около Холокоста по време на Втората световна война, а също така и интервюта на спасени български евреи. Те бяха детайлно запознати и с позицията на Светия синод на Българската православна църква, на Съюза на българските писатели, както и с биографията на Любен Дюкмеджиев, който се обявява срещу Закона за защита на нацията. Не беше подминат и приноса на Елин Пелин, който категорично следва позиция в защита на еврейското население и дори оказва влияние при вземането на решение за спиране на депортацията на българските евреи, на Любимир Зурков, който е настоявал докато работят при него евреите да не носят жълтите звезди, както и на още много други.

Аудиторията имаше възможността да се запознае и с уникална по рода си постерна изложба с множество архивни кадри. Експозицията е подготвена изцяло от Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“.

Инициативата се организира съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Пробуда – 1927 г.“, както и с подкрепата на регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На читалището беше предоставена и книгата „Незабравените лица на спасението“, представяща подвига на множество българи, помогнали на еврейската общност в годините на Холокоста. Книгата е осигурена напълно безплатно от Организацията на евреите в България „Шалом“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов