Антисемитските мерки и приноса на България в спасяването на евреите дискутираха в Бъзовец

Проведе се поредното културно-информационно събитие

На 25.10.2018 г. в село Бъзовец, община Две могили се проведе поредното културно-информационно събитие, посветено на приноса на страната ни в спасяването на евреите от Холокоста, част от инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

На местното население бяха представени мигове от живота на българските евреи, както и множество истории на наши сънародници, помогнали за тяхното спасение. Сред тях бяха тези на Янко Сакъзов, който се включва в протестното писмо в „В защита на България! На човещината! И на Свободата!“, отправено до XXV Обикновено народно събрание, на акад. Петко Стайнов, който също се обявява срещу депортацията на българските евреи, на митрополит Стефан, който свиква заседание на Светия синод и осъжда Закона за защита на нацията и на още много други видни интелектуалци и хора от народа. Също така хората от Бъзовец имаха възможността да се запознаят и детайлно с хронологията на антисемитските мерки в България в периода от октомври 1940 г., когато тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Петър Габровски внася за обсъждане в Народното събрание Закона за защита на нацията до 27 ноември 1944 г., когато се отменя ЗЗН.

Жителите на Бъзовец имаха възможността да се запознаят и с уникална по рода си изложба под надслов „Страдание“, подготвена от Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. В експозицията могат да се видят множество архивни кадри.

Инициативата се организира съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Христо Ботев – 1928 г.“, както и с подкрепата на регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На читалището беше предоставена и книгата „Незабравените лица на спасението“, представяща героизма на множество българи, помогнали на еврейската общност в годините на Холокоста. Книгата е осигурена напълно безплатно от Организацията на евреите в България „Шалом“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов