С изложба и видео материали в Ряхово представиха родния принос в спасяването на евреите от Холокоста

На 24.10.2018 г. в село Ряхово беше проведено второто от поредицата културно-информационни събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста, част от инициативите по Комуникационната стратегия на  страната ни за Европейския съюз през 2018 г.

Жителите на Ряхово имаха възможност да се запознаят с уникална по рода си изложба под надслов „Обречени и спасени“, подготвена от Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На аудиторията бяха представени и няколко видео материала, посветени на трагедията на геноцида срещу евреите и на храбростта на българския народ в отстояването на моралните устои на нацията. Сред представените истории бяха тези на Тонка Обретенова, която през 1942 година организира множество русенци да помогнат на евреи, намиращи се на кораб, закотвен по средата на р. Дунав, както и на много друг българи, участвали активно в спасяването на българските евреи.

Инициативата се организира съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Познай себе си – 1911 г.“, както и с подкрепата на Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На читалището беше предоставена и книгата „Незабравените лица на спасението“, представяща проявения героизъм на множество българи, помогнали на еврейската общност в годините на Холкоста. Книгата е осигурена напълно безплатно от Организацията на евреите в България „Шалом“.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"