Пламен Нунев се запозна с мерките срещу болестта „Африканска чума“ по свинете в „Свинекомплекс Бръшлен“ АД

Народният представител от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев се запозна с мерките, които се предприемат срещу проникването на болестта „Африканска чума“ по свинете на територията на „Свинекомплекс Бръшлен“ АД. Това е едно от най – големите дружества у нас за отглеждане на свине и производство на месо.

Собственикът Димитър Димитров показа на Нунев инвестициите в опазване на територията на фирмата. Той акцентира върху изградената ограда с височина 1.20 метра, която е със зазидана в нея дебела метална мрежа. Тя завършва с бодлива тел. 2.50 метра е общата височина на съоръжението. Преди бетонната ограда е монтиран допълнително електропастир. Всички влизащи и излизащи от комплекса МПС и хора преминават съответно през специални дезинфекционни ями и пунктове.

Мерките са засилени и нямат аналог в Европа, отбеляза Димитров и сподели с депутата притесненията на свинепроизводителите в региона. Причината - последните огнища на заразата се намират в румънския окръг Гюргево, тоест само на 30 километра от местните свинеферми. Ако болестта проникне у нас, ще бъдат унищожени над 100 хиляди животни и ще бъде унищожен цял един сектор със сериозен принос към БВП на страната ни. Над 30% от българското свинепроизводството е в Русенска област.Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов