В Русе откриха уникална изложба, посветена на Освобождението на Добруджа

На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници

Областният управител Галин Григоров посети фото-документалната изложба "Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917", която е подредена в сградата на Военния клуб.

Той благодари за отправената покана и отбеляза, че е от съществено значение да знаем историята и да помним това, което са направили нашите непобедими български войни, за да можем да градим едно по-добро бъдеще. Също така областният управител връчи и поздравителни адреси на организаторите по случай организирането и провеждането на поредната родолюбива инициатива, посветена на съхраняването и предаването на родната памет. „Продължавайте все така неуморно да работите в името на културно-историческото обогатяване на обществото!“ допълни още г-н Григоров.

На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от обектите са от архивните материали на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Показаните паметници са предимно в пределите на Румъния и голяма част от тях за огромно съжаление вече са разрушени.

Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.

Интересен акцент в изложбата са броеве на бюлетин „Военни известия“, който е излизал всяка седмица като кореспонденция от фронта и е давал информация на хората каква е съдбата на техните близки, които се сражават.

Инициативата се осъществява съвместно от Военен клуб – Русе, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и Регионален исторически музей – Добрич, както и с подкрепата на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Сред официалните лица бяха още народният представил от 19 МИР г-н Искрен Веселинов, началникът на сектор „Военни клубове“ г-н Живко Костадинов, командирът на Военно формирование 32420 майор Павлин Илиев, както и председателят на Управителния съвет на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.р. майор Димитър Вълков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов