РИОСВ-Русе ще изпълнява проект в резерватa "Сребърна"

Регионалната инспекция по околната среда и водите е бенефициент по  проект, финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Проектът е на обща стойност  898 823.53 лв., от тях 764 000 лв. са от Европейския фонд за развитие, а 134 823,53 лв. съфинансиране от държавния бюджет .  Продължителността на проекта е  37 месеца.

Основните му цели са възстановяване и поддържане на местообитания, оценени Плана за управление в „неблагоприятно лошо състояние” .  С изпълнението на дейностите по проекта ще се подобри природозащитното състояние на Алувиалните гори с Черна елша (Alnus glutinosa) и Планински ясен (Fraxinus excelsior), и на Крайречните смесени гори от Обикновен дъб (Quercus robur), Бял бряст (Ulmus laevis), Планински ясен (Fraxinus excelsior) и Полски ясен (Fraxinus angustifolia).

Основните мерки са свързани с отстраняване и ограничаване разпространението на инвазивни видове, лесовъдски дейности, залесяване на площи от 50 – 120 дкa, охранителни мерки и закупуване на специализирана техника.

Проектът е продължение на предходен, реализиран в периода 2009-2012 г. Сега целта е да се извършат възстановяващи дейности и се засеят освободените от инвазивни видове територии.

До края на година ще се проведат процедури, свързани с избор на изпълнители за обследването за нуждите на лесовъдските дейности и доставчици на стоки и услуги. Очаква се първите мерки на терен да започнат в началото на 2019 г., с настъпване на вегетацията.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)