Специализираният модул за реакция и помощ при бедствия на ГДПБЗН се завърна от учение в Румъния

От 14 до 16 октомври служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с румънските си колеги проведоха практическо учение за действие при тежко земетресение в Румъния – Вранча. Целта бе проверка на силите за реакция, координация и взаимодействие в случай на възникване на подобна ситуация. На 14 октомври 2018 година, Специализиран модул на ГДПБЗН бе изпратен за съдействие, по искане от румънска страна. 40 служители от подразделения на ГДПБЗН в София, Габрово, Монтана, Велико Търново и Пловдив, с осем единици техника се събраха в Русе, откъдето бяха изпратени към Румъния от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и директора на русенската пожарна комисар Димитър Павлов.

Учебната обстановка за разгръщане на действията е в условията на станало на 13 октомври във Вранча силно земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, в резултата на което, особено в Букурещ, са разрушени стотици сгради, загинали са хора, има данни за хиляди други в неизвестност - пострадали, затрупани и т.н. По механизма за гражданска защита в ЕС в нашия национален център е постъпило искане с молба за съдействие от Румъния. На базата на информацията е оценена обстановката, отчетено е, че на територията на страна също има засегнати региони, насочени са сили и ресурс за справяне със ситуацията. Предвид постъпилата допълнителна информация за изключително тежката ситуация в Румъния, е взето решение за мобилизиране и изпращане на екипи.  Изпратените в съседна Румъния служители са предварително подготвени за подобен вид мисии, оборудвани със специализирана техника - за издирване на затрупани хора, видео и аудио уреди, за отчитане на сърдечен пулс, топлинни индикатори и други, за да могат да бъдат максимално полезни. Съставът на модула е преминал предварително обучение за работа по механизма за гражданска защита на Европейската комисия. Съгласно европейските изисквания, част от служителите са завършили и специализирани курсове за комуникация и координация на тези международни екипи.

Днес при завръщането си от Румъния през ГКПП- Дунав мост, ръководителят на екипа главен инспектор Радослав Стефанов от РДПБЗН – Габрово заяви, че участието на българските служители в занятието в Румъния е било изключително ползотворно. Нашите служители са взели активно участие в занятието за  реакция, координация и взаимодействие на екипи за спешна помощ и за издирване и спасяване на хора в градска среда. Задачата на българските участници е била да спасяването на пострадали хора от разрушени и частично разрушени сгради и да предаването им на екипите за спешна медицинска помощ на Румъния. По време на своята работа те пряко са взаимодействали колегите си с екипите на Румънската служба за спасяване и спешна помощ. Главен инспектор Стефанов поясни още, че участието на нашите сили е било изключително полезно и заради това, че занятието се е провеждало в реално време, на територията на Букурещ, като спасяването, придвижването на екипите и транспортирането на пострадалите са осъществявани при реален трафик в градска среда.

Работата на българския екип в Румъния е била високо оценена, те са удостоени с почетен плакет. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)