Над 240 участници изминаха разстоянието от 15 км по време на Пробега на свободния дух

Животът

01-10-2018, 15:20

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кенийка –първа сред жените в Пробега на свободния дух Русе – Гюргево

Официалното откриване се състоя на централния площад в град Гюргево

Проведе се третото издание на международното състезание „Пробег на свободния дух Русе – Гюргево“. Официалното откриване се състоя на централния площад в град Гюргево.

Сред официалните гости на събитието бяха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, народният представител Пламен Нунев, зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе Иван Григоров, и председателите на организационния комитет г-жа Анелия Нунева, г-н Евгени Игнатов, който е също и председател на СЛАК „Дунав“ – Русе и г-н Адонис Пуьо, председател на СК „Дунарея“ - Гюргево.

Маршрутът бе с дължина 15 километра. Всички участници бяха на над 18-годишна възраст – необходимо изискване, за да могат да преминат границата с личната си карта. Впечатление направи силното участие на бегачи от Кения, както и високото спортно майсторство на българските участници. Пъстрата палитра от бегачи включи не само изявени професионалисти, но и любители аматьори, като най-възрастният сред тях бе 72-годишен русенец. И тази година, България показва висок интерес към инициативата с най-висок брой участници – 125 души.

Финалът на състезанието се състоя на площад „Свобода“, където в 11:30 ч. беше разположена сцена за награждаването на отличниците. Сред мъжете, победител бе кениецът Абел Роп, който измина разстоянието от 15 километра за 43 минути и 25 секунди. Пръв сред българите се класира Иво Балабанов.  При жените, на първо място се нареди румънската бегачка Роксана Бирка, изминала пробега за 50 минути и 26 секунди, а шампион сред сънародничките ни стана Маринела Нинева.

Състезанието се провежда за трета поредна година, като участие в него взеха 244 участници от България, Великобритания, Сърбия, Румъния, Австрия, Унгария, Кения и Португалия. Организатори на проявата са СЛАК „Дунав“ – Русе и СК „Дунарея“ с партньорството на Община Русе, Община Гюргево, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Министерство на младежта и спорта на Република България.

Интересен факт е, че това е единственото състезание в света, което се провежда на мост – започвайки в една държава и финиширайки в друга. Освен това, всеки участник има възможността да премине Дунав мост пеша – нещо, което по друг начин не би могло да се случи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов