Над 240 участници се включват в "Пробег на свободния дух Гюргево - Русе"

Днес, в 11:00 ч., в Заседателната зала на Община Русе се състоя пресконференция по повод провеждането на третото издание на международното състезание „Пробег на свободния дух Гюргево – Русе“.

На събитието присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе г-н Иван Григоров, както и председателите на организационния комитет г-жа Анелия Нунева и г-н Евгени Игнатов, който е също и председател на СЛАК „Дунав“ - Русе.

По време на пресконференцията бяха обсъдени регламентът и съставът на участниците в пробега. Маршрутът е с дължина 15 километра, като се очаква най-бързите участници да го изминат за по-малко от 45 минути. За да се включат, желаещите трябва да имат навършени 18 години, за да преминат границата с личната си карта. Силно впечатление прави силното участие на бегачи от Кения, както и високото спортно майсторство на българските участници. Пъстрата палитра от бегачи включва не само изявени професионалисти, но и любители аматьори, като най-възрастният сред тях е 72-годишен русенец. И тази година,

Състезанието се провежда за трета поредна година, като до момента са регистрирани 244 участници от България, Великобритания, Сърбия, Румъния, Австрия, Унгария, Кения и Португалия. Организатори на проявата са СЛАК „Дунав“ – Русе и СК „Дунарея“ с партньорството на Община Русе, Община Гюргево, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Министерство на младежта и спорта на Република България.

Интересен факт е, че това е единственото състезание в света, което се провежда на мост – започвайки в една държава и финиширайки в друга. Освен това, всеки участник има възможността да премине Дунав мост пеша – нещо, което по друг начин не би могло да се случи.

Официалното откриване на състезанието ще се състои на 29 септември, събота, от 11 ч., на централния площад в град Гюргево. В 11:30 ч., на площад „Свобода“ ще бъде разположена сцена за награждаването на отличниците. Там ще бъде и финалът, където зрители могат да наблюдават финиширащите бегачи. Организаторите са подготвили парични премии за първите 10 жени и мъже, както и за участниците на възраст над 40 години при жените и над 50 – при мъжете. Ще се проведе и томбола, като общият размер на наградите възлиза на 15 хиляди лева.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)