Районна прокуратура – Русе предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал пешеходец

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на автомобил, нарушил правилата за движение и блъснал пешеходец.

Обвинението срещу Я. А. е за това, че на 02.12.2016 г. в гр.Русе при управление на лек автомобил „Опел Мерива”, в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта си 2,51 на хиляда, установено по надлежния ред, нарушил правилата за движение по пътищата, като не намалил скоростта и при необходимост не спрял и при приближаване към пешеходна пътека, не пропуснал стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, вследствие на което по непредпазливост причинил тежка телесна повреда на пешеходеца Н. Н. Престъпление по чл.343, вр. с чл.342 от НК.

Обвиняемият след приключване на работното време около 13.30 часа привел в движение собствения си лек автомобил, преди което бил консумирал около 500 мл вино.

Управлявания от обвиняемият автомобил. навлязъл в кръстовището на между бул.„Липник“ и ул.“Иван Ведър“ в средна лента на северното платно  за движение по посока на центъра на града при разрешаващ зелен сигнал на светофарната уредба. В този момент пешеходецът  започнал пресичане на северното платно за движение от дясно на ляво по посока на центъра на пешеходната пътека тип  - М 8.2 на изхода на кръстовището при червен сигнал за пешеходци. По същото време в дясната лента на северното платно на бул.“Липник“ се движел неустановен товарен автомобил, чийто водач намалил при приближаване до пешеходната пътека, пресичана от Н. Н. и напълно спрял преди нея. Пешеходецъта продължил да пресича пътното платно. В това време обвиняемият без да намали скоростта продължил движението си напред, преминал покрай спрелия товарен автомобил, независимо че, забелязал навлизането на пешеходеца в неговия коридор на платното за движение, преминал без да намали скоростта през пешеходната пътека, като западно от нея, траекторията на движение на автомобила пресякла тази на пешеходеца. Вследствие на това настъпил удар между предна дясна част на автомобила и лявата страна на тялото на пострадалия, което се превърта във въздуха и паднало на пътното платно. След произшествието обвиняемият спрял автомобил, като слязъл и отишъл при пострадалия, и му оказал помощ до пристигането на медицинския екип и отвеждането му в УМБАЛ-Русе.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов