Андрей Новаков и народни представители от ГЕРБ-Русе откриха фолклорния събор "Обичаите по нашенски - среща с миналото на Придунавския регион"

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и народните представители от ГЕРБ-Русе Светлана Ангелова и Андриан Райков откриха фолклорния събор "Обичаите по нашенски - среща с миналото на Придунавския регион". На церемонията по откриването на събора присъстваха още кметът на Община Ценово д-р Петър Петров, общински съветници, кметове на кметства и много гости.

"Радваме се, че за поредна година имаме възможност да присъстваме на този празник, събрал българските традиции и обичаи. За трета поредна година присъстват толкова много хора от различни поколения, а това е ясен знак, че българските традиции ще бъдат предавани на младите. Като българи трябва да се гордеем с народните песни и танци, с обичаите, които ни прославят в целия свят“, каза народният представител от ГЕРБ – Русе Светлана. Тя поздрави близо 150 участници от 11 състава, както и многото гости на фолклорния събор "Обичаите по нашенски - среща с миналото на Придунавския регион". Той се провежда на стадиона в селото на Община Ценовопо по инициатива на кмета на Новград Диана Копчева с подкрепата на Община Ценово, местното читалище и много спомоществователи.

"Начинът, по който ме посрещате, прегръдките ме накараха да се почувствам по начин, сякаш съм в родното ми село“, заяви от сцената Новаков, като в тази връзка перефразира и надслова на фестивала – „Обичайте по нашенски...“. Той увери, че с тази атмосфера селото спечели и винаги ще има посланик в Европейския парламент.

Съборът е уникален за региона и привлича много самодейци за участие и запазване на обичаите и предците ни. Той е включен в националния календар на Министерството на културата. Всяко читалище в общината представи по един обичай. Първата изява беше на танцовия състав от Долна Студена. Всички участници получиха празнична грамота за участието си.

Гостите разгледаха подредените в кулинарна изложба местни ястия, изложба на народни носии, изложба с предмети от местния бит, ръкоделия и др.

Многото гости и новградчани, завърнали се в родните си домове от различни краища на България и чужбина, бяха най-яркото доказателство, че между поколенията съществува неразрушима приемственост, а традициите и обичаите са жилави като родовия корен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов